Συνέντευξη, Κατερίνα Ντούσκα

Συνέντευξη, Κατερίνα Ντούσκα

 

Καλώς όρισες στο Music Festival, μίλησε μας για την μουσική σου και δώσε μας ένα μικρό βιογραφικό.

Καλησπέρα σας. Η μουσική μου είναι επηρεασμένη από ποικίλα ακούσματα, στα οποία εκτέθηκα από την παιδική μου ηλικία και όλο και διαμορφώνεται σταδιακά από σύγχρονα μουσικά ερεθίσματα. Περιλαμβάνει κατά βάση indie pop και neo soul στοιχεία, αλλά αποφεύγω να κατηγοριοποιώ τον ήχο μου καθώς είμαι σε διαρκή αναζήτηση και πειραματισμό.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Μόντρεαλ του Καναδά και στην ηλικία των 16 μετακομίσαμε οικογενειακώς στην Αθήνα. Τότε εντάθηκε και η ανάγκη μου να εκφραστώ μέσα από την μουσική και έγραψα τα πρώτα μου κομμάτια. Ακολούθησαν μαθήματα φωνητικής και κλασσικής κιθάρας παράλληλα με τις σπουδές μου στη Νομική.

Ποια είναι τα 10 αγαπημένα σου συγκροτήματα;

The Beatles, The Smiths, The Velvet Underground, The Cure, Radiohead, Black Keys, Sade, Doors, Led Zeppelin, Arctic Monkeys.

Ποιοι είναι οι παιδικοί σου ήρωες;

Δεν μπορώ να πω πως μεγάλωσα με φανταστικά πρότυπα. Καλώς ή κακώς ο μύθος των υπερ-ηρώων είχε καταρριφθεί για μένα από πολύ μικρή ηλικία καθώς είχα πιο ρεαλιστικές επιρροές... θαύμαζα και ήθελα να μοιάσω πολύ στους γονείς μου, όπως τα περισσότερα παιδιά άλλωστε.

Τι ακούς αυτό το διάστημα;

Αυτή την περίοδο, μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον μια Μοντρεαλίτικη μπάντα, που λέγεται Majical Cloudz!

Τι να περιμένουμε στο μέλλον από σένα, ετοιμάζεις κάποια κυκλοφορία, live εμφανίσεις;

Τα σχέδια περιλαμβάνουν την δημιουργία ενός album το οποίο θα αποτελείται από μουσική και στίχους δικούς μου καθώς και live εμφανίσεις. 

Πως βλέπεις την σκηνή στην Ελλάδα;

Πάντα είχε γερές βάσεις η σκηνή στην Ελλάδα και εξαιρετικά σημαντικούς δημιουργούς και ερμηνευτές. Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια όλο και διευρύνονται τα ακούσματα του ελληνικού κοινού και κατ’επέκταση, η ενασχόληση νέων καλλιτεχνών με διαφορετικά είδη.

Αμερική ή Αγγλία;

Καναδάς!

Ελλάδα της κρίσης, υπάρχει μέλλον στην τέχνη ή κινδυνεύει με αφανισμό λόγο οικονομικής κατάρρευσης; Ti γνώμη έχεις για το free downloading στην μουσική και γενικότερα στην τέχνη; Πως σου φαίνεται που ένας καλλιτέχνης έχει μοναδική δίοδο για τα προς το ζείν το performing, ενώ στιχουργοί, συνθέτες, και πόσοι άλλοι γύρω από την δισκογραφία πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν για να ζήσουν;

Η τέχνη πάντα βρίσκει τον τρόπο να ανθίζει σε δύσκολες συνθήκες και περιόδους οπότε διατηρώ μια αισιόδοξη διάθεση. Για τον λόγο αυτό θεωρώ ότι ο κόσμος δεν πρέπει να στερείται του δικαιώματος χρήσης της μουσικής ειδικά σε εποχές οικονομικής στενότητας. Όσον αφορά την ερώτηση σας σχετικά με τους καλλιτέχνες, συνθέτες και τον βιοπορισμό τους πιστεύω ότι η τέχνη γενικότερα και η ενασχόληση με αυτήν αποτελεί δύσβατο μονοπάτι επιβίωσης και απαιτεί αρκετές θυσίες.

Σκέφτεσαι την μετανάστευση στο εξωτερικό..

Με ενδιαφέρει η Ελλάδα και θα ήθελα να κυνηγήσω το όνειρο μου εδώ! Παρ’όλα αυτά, η μουσική είναι παγκόσμια, δεν χρειάζεται να περιορίζεται γεωγραφικά.

Πως προέκυψε η γνωριμία σου με τον Craig Walker.

Η γνωριμία μας καθώς και η πρόταση για την συμμετοχή μου στο Rockwave Festival 2013 προέκυψε μέσω συνεργατών...Είμαι πολύ ευγνώμων και τον ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία και την συνεργασία μας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ:

Βιβλίο, Mark Lanegan - Sing Backwards and Weep

To Sing Backwards and Weep είναι το ροκ βιβλίο της δεκαετίας..’όχι επειδή το έγραψε ο αγαπημένος Mark Lanegan αλλά επειδή είναι τόσο ωμό, κυνικό και ειλικρινές που σπάει κόκαλα. Αν κάποιος είχε στα χέ...

Flashback, Kyuss - Sky Valley

Οι Kyuss είναι μεγάλη υπόθεση, θυμάμαι να διαβάζω το όνομα και τις διθυραμβικές κριτικές στα περιοδικά της εποχής χωρίς καν να τους έχω ακούσει, ο πρώτος δίσκος που έπεσε στα χέρια μου ήταν το Blues F...

Katatonia - City Burials

Οι Katatonia είναι μια εξαιρετική περίπτωση ποιοτικά, συνεπείς σε ότι κάνουν ηχητικά εδώ και πολλά χρόνια. Φλερτάρουν με την ψυχεδέλεια των Tool και τις ατμόσφαιρες της πατρίδας τους.Σουηδοί γαρ είναι...

Rare Flowers Δικτυοφώνου, Headswim

Headswim μια παλιά κυριολεκτικά ιστορία, συγκρότημα που έμαθα από τον φίλο μου το Βασίλη που σπούδαζε εκείνη την περίοδο στην Αγγλία. Το Gone to pot με την απίστευτη refrain – ια με κέρδισε άμεσα. Οι ...

Monster Magnet - Powetrip, 22 years Spacelords

https://amzn.to/2JSd7mQ Είναι πολύ όμορφο να γυρνάς πίσω σε εποχές που ήταν σχετικά ανώδυνες εσωτερικά και εξωτερικά πόσο μάλλον δύο δεκαετίες πίσω, εκεί λοιπόν ανακαλύπτεις αναμνήσεις και μουσικές πο...
ΣΧΟΛΙΑ: