Συνέντευξη Με Τους Desert Monks

Συνέντευξη Με Τους Desert Monks

Music Festival: Desert Monks καλησπέρα σας και καλώς ήρθατε στο Music Festival. Είστε ένα Alternative Rock σχήμα αν δεν κάνω λάθος σωστά; Πότε και που ιδρύθηκε η μπάντα;

 

Desert Monks: Καλησπέρα! Είμαστε οι Desert Monks, παίζουμε alt rock (αν πρέπει να βάλουμε μία και μόνο ταμπέλα), παίζουμε μαζί 3 χρόνια, κάνουμε διάφορες εμφανίσεις σε φεστιβάλ και μαγαζιά της Αθήνας (και όχι μόνο).

Ναι, ερχόμαστε από την Αθήνα, εκεί γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε και οι τέσσερις.

 

Music Festival: Desert Monks Πως εμπνευστήκατε αυτό το όνομα για συγκρότημα;

Desert Monks: Θέλαμε να είναι ταξιδιάρικο, ψυχεδελικό, να φέρνει στο νου εικόνες. Αυτά για την εικόνα και την ετυμολογία. Στην ουσία τώρα, η μουσική μας κάπου πάει, κάτι λέει. Διαλογισμός. Συγκεκριμένα, αλλά και out of the context, ένας διαλογισμός που σου/μας/σας επιτρέπει να δούμε λίγο βαθύτερα και να εντοπίσουμε τις μάχες που έχουμε να δώσουμε με τον εαυτό μας. Να επιλέξουμε ποιές τελικά θα δώσουμε, ποιές αξίζουν και γιατί. Και τέλος, όσες δώσουμε να τις δώσουμε με τα κατάλληλα όπλα. Meditate!

 

Music Festival: Παρατηρώ ότι στην μουσική έχετε δώσει μεγάλη βάση στις μελωδίες των Radiohead…. Θα ήθελα όμως να μου πείτε εσείς τις επιρροές σας.

 

Desert Monks: Οι Radiohead είναι μια μπάντα που αγαπάμε και έχουμε πάρα πολύ ψηλά, και λογικό είναι, έστω και ασυναίσθητα να υπάρχει μια σύγκλιση μελωδικά.

Από τους Doors μέχρι τους Radiohead, από τους Pink Floyd στους Porcupine Tree και από τις κιθάρες της grunge σκηνής σε stoner ήχους, από Jazz μέχρι Rage Against the Machine, όλα επιρροές είναι..

 

Music Festival: Προσπαθείτε να βάλετε μπροστά ένα είδος μουσικής το οποίο θεωρείται από το κοινό αδιάφορο όσον αφορά την Ελληνική σκηνή. Πως και προέκυψε αυτό το είδος μουσικής;

 

Desert Monks: Δεν πιστεύουμε πως το Rock, και το Alt Rock είναι αδιάφορο στο κοινό της χώρας. Όπως και να έχει βέβαια, δεν ήταν αυτό το κριτήριο. Κριτήριο ήταν οι κοινές βάσεις στα ακούσματα, οι κοινές αφετηρίες από το συγκεκριμένο ιδίωμα.

 

Music Festival: Τώρα έρχομαι στον πρώτο σας δίσκο “Dark Grooves”, πείτε μας 2 λόγια όσον αφορά τον πρώτο σας δίσκο.

 

Desert Monks: Κυκλοφόρησε ψηφιακά και φυσικά τον Δεκέμβριο του 2018. Είναι η πρώτη μας ολοκληρωμένη δουλειά και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό. 

Μέσα από τον δίσκο, θελήσαμε να χτίσουμε μία ταξιδιάρικη ατμόσφαιρα και να παραλληλίσουμε τη μουσική μας, με μια προσωπική διαδρομή, ένα road trip, μία ενδοσκόπηση που συμβαίνει όταν οδηγείς μόνος/η για παράδειγμα. Το tracklist οδηγεί προοδευτικά σε μια λύτρωση, όπως ακριβώς πράττει κ ο ήρωας πάνω στον οποίο στηρίχτηκε το όλο concept του artwork.
Με λίγα λόγια, αφορά σε μια ‘μάχη’ του ατόμου, με τον εαυτό του κυρίως, που ξεκινά από την παραδοχή, ακολούθως την πάλη και τις συνέπειές της, ώστε να φτάσει στη λύτρωση.

 

Music Festival: Ποια είναι η θεματολογία των στίχων σας όσον αφορά τον πρώτο δίσκο;

 

Desert Monks: Προσπαθούμε μέσα από απλές ιστορίες, που συνήθως έχουν προφανή αφετηρία, να εμβαθύνουμε ώστε να αναδείξουμε περισσότερο μειλίχια συναισθήματα, αφήνοντας χώρο στον ακροατή να ταυτιστεί. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφεύγουμε την αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, και όταν αυτό γίνεται το χτίζουμε έτσι ώστε να δώσουμε την εικόνα του ανθρώπου-παρατηρητή και όχι να περιγράψουμε κάτι απαραίτητα προσωπικό.

 

Music Festival: Πόσο καιρό κράτησε η σύνθεση των νέων σας κομματιών;

Desert Monks: Η σύνθεση δεν κράτησε καιρό, η ραχοκοκαλιά των κομματιών ήρθε μέσα από το στούντιο πολύ απλά και δημιουργικά, συμφωνήσαμε πάνω στο παίξιμο. Αυτό που πήρε καιρό ήταν οι λεπτομέρειες, οι ηχογραφήσεις με σκοπό το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Από την day one μέχρι και τη στιγμή που στείλαμε τα κομμάτια για mastering, μεσολάβησαν 18 μήνες περίπου.

 

Music Festival: 25 ΜαΊου παρουσιάζετε τον πρώτο σας δίσκο στην Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στο Καφωδείον….Πείτε μας δύο λόγια για την επικείμενη αυτήν συναυλία σας.

Desert Monks: Είμαστε κυριολεκτικά ενθουσιασμένοι για την πρώτη μας εμφάνιση στην πόλη. Και που θα ακούσει καινούριος κόσμος το δίσκο μας, αλλά και που θα μοιραστούμε τη σκηνή με τους Cargo Lift και τους Echo Cables.

 

Music Festival: θα πραγματοποιηθούν και άλλες συναυλίες στο μέλλον όσον αφορά την προώθηση του πρώτου σας δίσκου;

Desert Monks: Την επομένη της εμφάνισης στη Θεσσαλονίκη (Κυριακή 26 Μαΐου), θα εμφανιστούμε στην Καβάλα, στο Πολιτιστικό 10ήμερο Φεστιβάλ του ΤΕΙ Καβάλας. Πέρα από τις καθιερωμένες εμφανίσεις στην Αθήνα που κάνουμε κατά καιρούς, είμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης του καλοκαιρινού προγράμματος εμφανίσεων (επαρχία κυρίως)

 

Music Festival: Υπάρχουν κάποια σχέδια για το μέλλον των Desert Monks;

Desert Monks: Στα άμεσα σχέδια μας είναι 2 βίντεο κλιπ.

Αφού περάσει το καλοκαίρι με τις όποιες εμφανίσεις, και αφού γυρίσουμε και εμείς στη βάση και στην «τάξη» του Σεπτεμβρίου, θα κοιτάξουμε (μακριά, αλλά θα κοιτάξουμε) τη διαδικασία που θα μας φέρει πιο κοντά στο 2ο δίσκο.

 

Music Festival: Παιδιά σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο σας, χαρά μας και εύχομαι να σας δούμε κάποια στιγμή προς τα βόρεια μέρη της Θράκης. Ο Τελευταίος λόγος όσον αφορά την συναυλία στην Θεσσαλονίκη ανήκει σε εσάς.

 

Desert Monks: Κι εμείς ευχαριστούμε πολύ, μακάρι να τα πούμε ξανά και στη Θράκη με ένα ωραίο live.

Τα λέμε το Σάββατο, από τη σκηνή του Καφωδείου!

 

Για το Music Festival,

Φαν Βαλ Νουέβο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ:

Βιβλίο, Mark Lanegan - Sing Backwards and Weep

To Sing Backwards and Weep είναι το ροκ βιβλίο της δεκαετίας..’όχι επειδή το έγραψε ο αγαπημένος Mark Lanegan αλλά επειδή είναι τόσο ωμό, κυνικό και ειλικρινές που σπάει κόκαλα. Αν κάποιος είχε στα χέ...

Flashback, Kyuss - Sky Valley

Οι Kyuss είναι μεγάλη υπόθεση, θυμάμαι να διαβάζω το όνομα και τις διθυραμβικές κριτικές στα περιοδικά της εποχής χωρίς καν να τους έχω ακούσει, ο πρώτος δίσκος που έπεσε στα χέρια μου ήταν το Blues F...

Katatonia - City Burials

Οι Katatonia είναι μια εξαιρετική περίπτωση ποιοτικά, συνεπείς σε ότι κάνουν ηχητικά εδώ και πολλά χρόνια. Φλερτάρουν με την ψυχεδέλεια των Tool και τις ατμόσφαιρες της πατρίδας τους.Σουηδοί γαρ είναι...

Rare Flowers Δικτυοφώνου, Headswim

Headswim μια παλιά κυριολεκτικά ιστορία, συγκρότημα που έμαθα από τον φίλο μου το Βασίλη που σπούδαζε εκείνη την περίοδο στην Αγγλία. Το Gone to pot με την απίστευτη refrain – ια με κέρδισε άμεσα. Οι ...

Monster Magnet - Powetrip, 22 years Spacelords

https://amzn.to/2JSd7mQ Είναι πολύ όμορφο να γυρνάς πίσω σε εποχές που ήταν σχετικά ανώδυνες εσωτερικά και εξωτερικά πόσο μάλλον δύο δεκαετίες πίσω, εκεί λοιπόν ανακαλύπτεις αναμνήσεις και μουσικές πο...
ΣΧΟΛΙΑ: