Συνέντευξη με τους Όχεντρα

Συνέντευξη με τους Όχεντρα

Οι Όχεντρα είναι ένα Thrash Metal Underground συγκρότημα, που ξεκίνησε από την Αθήνα το 2011. Λίγες μέρες πριν το Metal Howling Festival στις 7 Απριλίου στο Second Skin, μίλησαν στο Music Festival και απαντάνε στις ερωτήσεις του Φαν Βαλ Νουέβο όσον αφορά την επικείμενη εμφάνιση τους στο παραπάνω Festival, την ιστορία της μπάντας και για τα μελλοντικά τους πλάνα.


Music Festival: Καλησπέρα Όχεντρα, καλώς ήρθατε στο Music Festival και χαρά μας που σας φιλοξενούμε. Όχεντρα λοιπόν……Θα ήθελα να μας μιλήσετε λίγο για το πως ιδρύθηκαν, που και πότε;

 

Όχεντρα: Οι Όχεντρα σχηματίστηκαν το 2011 από τον Χρήστο (κιθάρα, φωνή) και τον Στάθη (κιθάρα) στο Περιστέρι μέσα από την ανάγκη τους να δημιουργήσουν και να εκφραστούν. Η σύνθεση ολοκληρώθηκε από τον Ευγένιο (μπάσο) και τον Τάκη (τύμπανα), παλιά μέλη των “Βλέμμα σιωπής”.  Η θέση του μπασίστα και του ντράμερ έχουν αλλάξει κάτοχο πολλές φορές. Σήμερα η μπάντα αποτελείται από τους Χρήστο, Στάθη και Λευτέρη (μπάσο). Η θέση του ντράμερ προσωρινά καλύπτεται από session μουσικούς.

 

Music Festival: Πως προέκυψε το όνομα Όχεντρα; Από ότι ξέρω σημαίνει οχιά διορθώστε με αν κάνω λάθος, δηλαδή; Ποια είναι η Οχιά, το σύστημα, η μάζα τι;

 

Όχεντρα: Ναι, είσαι σωστός. Σημαίνει οχιά. Έχει να κάνει με τη καλή και την κακή πλευρά του ανθρωπου. Δυο πλευρές που συνυπάρχουν μέσα σε όλους μας. Εμείς ασχολούμαστε με την κακή, την πιο σκοτεινή αν θες, εκεί μέσα που βρίσκεται το δηλητηριο, το οποίο όμως μπορεί να βγει και να γίνει φάρμακο.

 

Music Festival: Ποιες είναι οι επιρροές σας σαν συγκρότημα;

Όχεντρα: Τώρα μάλιστα. Τώρα μπλέξαμε. Κάθε ένας από εμάς έχει διαφορετικές επιρροές. Ο Χρήστος λατρεύει τα μεγαθήρια της μέταλ σκηνής από τους Metallica εώς τους Maiden και από τους Machine Head έως τους Black Sabbath, ο Στάθης έχει μεγαλώσει αφενός με τους Metallica, αφετέρου με την ελληνική underground σκηνή, είτε punk λέγεται αυτή είτε hardcore, ο Λευτέρης δώσ’ του thrash και πάρ’ του την ψυχή. Δεν βγάζεις άκρη λέμε. Όλα αυτά τα υλικά τα ανακατεύεις και βγαίνει… τι; Αυτό που θα ακούσετε στις 7 Απρίλη στο Second Skin!

 

Music Festival: Έχετε ένα στυλ που βασίζεται στο Underground και αυτό σας τιμάει αρκετά…. Πως προέκυψε να παίξετε Thrash/Groove με ελληνικό στίχο; Μιλήστε μας λίγο για αυτό.

 

Όχεντρα: Η αλήθεια είναι ότι αφενός αυτή τη μουσική έχουμε μέσα μας. Δεν την επιλέξαμε μετά από σκέψη. Εκεί είναι το μυαλό μας και η καρδιά μας. Μας βγαίνει από φυσικού μας. Αφετέρου, κάτι παρόμοιο ισχύει και με τον ελληνικό στίχο. Στα Ελληνικά σκεφτόμαστε και μιλάμε, συνεπώς αποφασίσαμε ότι δεν θέλουμε να μετατρέψουμε τα λόγια μας σε μια ξένη γλώσσα. Μάλλον εμπόδιο θα μας ήταν η ξένη γλώσσα στην προσπάθειά μας να εκφραστούμε όπως ακριβώς θέλουμε. Δεν θέλαμε να χαθεί κάπου στη μετάφραση το νόημα των στίχων.

 

Music Festival: Το 2015 δώσατε στην δημοσιότητα την πρώτη σας κυκλοφορία με τίτλο “Ιερά Νόσος”. Πείτε μας δύο λόγια για αυτήν την κυκλοφορία.

 

Όχεντρα: Δημιουργήθηκε υπό την επίβλεψη και με τη βοήθεια του μεγάλου Μπάμπη Κατσιώνη. Η μουσική μας ήταν αρκετά διαφορετική τότε. Περισσότερο τεχνική να πούμε; Πειραματική; Εξεζητημένη; Κάτι τέτοιο. Η κατεύθυνσή μας άλλαξε έκτοτε και πλέον η προσέγγισή μας προς την αγαπημένη μας μουσική είναι πιο άμεση, πιο βαριά, πιο πορωτική, αν θέλετε. Η νέα προσπάθεια μας είναι το επερχόμενο CD μας με γενικό τίτλο “Πένθος”. Εκεί μέσα θα ακούσετε τους Όχεντρα του σήμερα. Το 1ο βιντεοκλίπ της μπάντας ανέβηκε τον Σεπτέμβριο στο YouTube μαζί με 2 ακόμη τραγούδια μας από τη συγκεκριμένη δουλειά μας. Το CD έχει ηχογραφηθεί, το βιβλιαράκι είναι μισό βήμα πριν την τελική μορφή του και απομένει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η εκτύπωση και η διανομή του.

 

Music Festival: Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου ως προς την κυκλοφορία σας;

 

Όχεντρα: Όσοι μας ακούν έχουν να πουν κάτι καλό. Αυτό μας τιμά και μας δίνει και τη δύναμη να συνεχίζουμε. Να ’ναι όλοι καλά, τους ευχαριστούμε πολύ.

 

Music Festival: Στις 7 Απριλίου θα εμφανιστείτε στο Metal Howling Festival στο Second Skin πείτε μας δύο λόγια για αυτό, πως αισθάνεστε;

 

 

Όχεντρα: Όπως πριν από κάθε ζωντανή εμφάνιση, αισθανόμαστε σαν ανυπόμονα μικρά παιδιά! Κάθε live είναι μια καινούργια περιπέτεια, ένα ταξίδι στο άγνωστο και μια ευκαιρία να δώσουμε και να πάρουμε. Να βγάλουμε την ψυχή μας με όλα τα στραβά της και τα καλά της, να γνωρίσουμε ανθρώπους, να επηρεαστούμε και να επηρεάσουμε. Στο τέλος της βραδιάς θέλουμε να είμαστε περήφανοι για τους εαυτούς μας, μα πάνω από όλα να υπάρξουν άνθρωποι που τους ανεβάσαμε τη διάθεση.

 

 

Music Festival: Ο κόσμος θα περιμένει κάποια καινούργια κομμάτια σας επί σκηνής; Τι μπορεί να περιμένει από εσάς;

 

 

Όχεντρα: Συνήθως παίζουμε ολόκληρο το ”Πένθος” συν 1, 2, 3 παλαιότερα κομμάτια ή διασκευές. Στο συγκεκριμένο live, ο χρόνος μας επί σκηνής θα είναι περιορισμένος. Στα 35 λεπτά που έχουμε στη διάθεσή μας, σκοπεύουμε να παίξουμε ολόκληρο το ”Πένθος”. Δεν θέλουμε να θυσιάσουμε κάποιο κομμάτι από το τρέχον CD για να παίξουμε κάποιο παλιότερο.

 

 

Music Festival: Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των Όχεντρα;

 

 

Όχεντρα: ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να κυκλοφορήσει επιτέλους το CD μας! Είναι εντελώς αυτοχρηματοδοτούμενη παραγωγή και το χρονοδιάγραμμά μας μεταβάλλεται κάθε φορά ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο μας και τον προϋπολογισμό μας. Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι με το “Πένθος” που είναι μαρτύριο για εμάς το γεγονός ότι δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να το διαθέσουμε στον κόσμο. Αυτό είναι το πρώτο μέλημά μας. Ευτυχώς ή δυστυχώς, η σύνθεση τραγουδιών δεν σταματάει ποτέ. Έχουμε ήδη 2 νέα τραγούδια (σχεδόν) έτοιμα το οποίο σημαίνει ότι λοξοκοιτάμε και προς μια κατεύθυνση που ονομάζεται ”επόμενο CD”. Που κανονικά δεν θα έπρεπε! Αλλά άντε να βάλεις χρονικά όρια στην έμπνευσή σου. Απλά δεν γίνεται.

 

 

Music Festival: Παιδιά σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο σας….Θα χαρώ πολύ να πάνε όλα καλά στο επικείμενο αυτό live και να τα σπάσετε…Ο Τελευταίος λόγος για το κλείσιμο της συνέντευξης ανήκει σε εσάς.

 

 

Όχεντρα: Από μέρους μας, υποσχόμαστε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, να βγάλουμε την ψυχή μας πάνω στη σκηνή. Οι Όχεντρα είναι η ψυχοθεραπεία μας. Με όλη μας τη δύναμη θα προσπαθήσουμε να μεταδώσουμε σε όλους σας, λίγο από το καλό που κάνει σε εμάς αυτή η μπάντα. Ευχαριστούμε για τη συνέντευξη. Να είστε όλοι καλά!

Χρήστος Τρίκος
Στάθης Νικητόπουλος
Λευτέρης Ευμορφόπουλος

 

Για το Music Festival,

Φαν Βαλ Νουέβο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ:

Flashback - Pearl Jam, Vitalogy

To 1994 η παγκόσμια ροκ κοινότητα σοκάρεται από την αυτοκτονία του Kurt, οι φίλοι του στο Seattle θρηνούν περισσότερο από όλους, η παντοδυναμία του grunge φθίνει και τα μεγάλα ονόματα βρίσκονται σε πο...

Rare Flowers Δικτυοφώνου, Veio

Μια από τις πραγματικά εξαιρετικές νέες μπάντες που άκουσα τελευταία είναι οι Veio τους οποίους και ανακάλυψα εντελώς τυχαία από την διασκευή τους σε τραγούδι των Filter. Oι Veio λοιπόν έχουν όλα εκε...

Λίγο πριν σβήσει η φλόγα..25 χρόνια, από το σκοτεινότερο album των Alice in Chains

Πότε πέρασαν  25 χρόνια....θυμάμαι τον ξάδερφο μου  Δημήτρη να κατεβαίνει Αθήνα και να μου λέει θα σου φέρω εγώ το cd, είχαμε μιλήσει τηλεφωνικά και μου  έχει  αναφέρει για ένα τρα...

Οι Tea Party και το μαγικό Τρίπτυχο..

Τους Tea Party τους είχα αγαπήσει πολύ πριν το Triptych, ο Jeff Martin ήταν ήδη ένα από τα μουσικά μου ινδάλματα, δεν θυμάμαι ακριβώς πότε και ποιο μήνα είδα για πρώτη φορά το video του Messanger, πιθ...

an interview with Grunge icon Gary Lee Conner (Screaming Trees)

Welcome to Music Festival.gr. Your musical journey and trajectory is simply great. What s the story behind the demise of the Screaming Trees, everyone thought that Dust will open new roads for the ban...
ΣΧΟΛΙΑ: