Συνέντευξη The Answer?

Συνέντευξη The Answer?

Λίγο καιρό μετά το διήμερο εμφανίσεων μαζί με τους Λευκή Συμφωνία σε Ξάνθη & Κομοτηνή....Ο Τραγουδιστής & κιθαρίστας των The Answer? Κώστας μίλησε για πρώτη φορά στο Music Festival και απάντησε στις ερωτήσεις του Φαν Βαλ Νουέβο που αφορούν το παρελθόν του συγκροτήματος, την νοσταλγία τους από τα παλιά χρόνια στην Αλεξανδρούπολη, τον νέο τους δίσκο με τίτλο ".....And It's Already Tomorrow" και για τα μελλοντικά τους πλάνα.


MusicFestival.gr: Κώστα καλησπέρα και καλώς ήρθες στο Music Festival….Αρχικά, θα ήθελα να σε γυρίσω περίπου στα 24 χρόνια πίσω και πιο συγκεκριμένα στο 1995 και στους Middle Fingers. Πως προέκυψε αυτή η αλλαγή μπάντας; Θέλω να πω πως υπήρχε ήδη ένα όνομα μπάντας, δηλαδή τους Middle Fingers..Ήταν κάποια αλλαγή που θέλατε να κάνετε μουσικά η κάποια αναζήτηση;


Κώστας: Καλησπέρα και ευχαριστούμε για την φιλοξενία. Εκτός από τον Λευτέρη ήμουν και εγώ στο μπάσο των Middle Fingers από το 1995 που αναφέρεις, μέχρι το τέλος.
Η ιστορία των Middle Fingers είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Μίχο (Mike Kousidis), κιθαρίστα, συνθέτη και στιχουργού των M.F., ο οποίος έθεσε εαυτόν εκτός μπάντας εκείνη την εποχή, συνεπώς το να κρατήσουμε το όνομα χωρίς αυτόν (αν και έχει συμβεί στην ροκ ιστορία αρκετές φορές) θα ήταν ανήθικο. Μάλιστα καθυστερήσαμε να αλλάξουμε όνομα, και βγήκαμε λίγα live ως Middle Fingers χωρίς τον Μίχο, καθαρή μαλακία μας τότε……..
Για την ιστορία να αναφέρω ότι ως Middle Fingers δεν κόψαμε τότε μια και καλή, επανήλθαμε με τον Μίχο αρκετές φορές, ηχογραφήσαμε ένα demo αρχές 1996, φτιάξαμε ένα EP το 2003,, ένω η τελευταία ζωντανή εμφάνιση ήταν το 2011. Περίπου ένα χρόνο μετά ο Μίχος μας άφησε στην μιζέρια μας φεύγοντας από την ζωή την ημέρα της περίφημης προφητείας των Maya (21-12-12)

MusicFestival.gr: Πολλά χρόνια ζωής, πολλές εμπειρίες και πάρα πολλά Opening σε μεγάλα ονόματα εντός αλλά και εκτός Ελληνικής σκηνής όπως Λευκή Συμφωνία,Γκούλαγκ,Tsopana Rave, Ache In Silence, Dead Moon κτλ.….Τι πιστεύεις ότι θα σας μείνει περισσότερο από όλα αυτά τα χρόνια;

Κώστας: Εκτός από τα πολλά φράγκα που συσσωρεύσαμε εκείνη την χρυσή εποχή……., χεχε αστειεύομαι φυσικά, τι να μας μείνει, μόνο το R’n’R μας έμεινε, ο κόσμος του, τα παρεμφερή του…….., οι μπάντες, ξέρεις, το συναίσθημα που πηγάζει από το Rock’n’Roll (σε σχεδόν όλες τις εκφάνσεις του) είναι κοινό, έτσι νιώθεις οικειότητα στους χώρους που ζει (συναυλίες, παμπ κλπ) χωρίς απαραίτητα να γνωρίζεις προσωπικά τους γύρω σου. Αυτό από μόνο του εικάζω ότι έχει ξεχωριστή αξία!
Όσο για τα γκρουπ που αναφέρεις στην ερώτηση, η σημαντικότητα τους αυξάνεται στο πέρασμα του χρόνου, τρανή απόδειξη ότι όσο δύσκολα και αν ήταν τότε τίποτε δεν πάει στράφι αν νιώθεις ότι είσαι εντάξει και έχεις μια κάποια πιστότητα σε αυτά που κάνεις.

MusicFestival.gr: 1999 Κυκλοφορεί ο πρώτος σας & ομότιτλος δίσκος…Πείτε μας 2 λόγια για αυτό τον δίσκο…. Πως και δεν το κυνηγήσατε τόσο, υπήρχε ανταπόκριση τότε;

Κώστας: Τοπικά υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση, πραγματικά δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο όταν το φτιάξαμε (στην Θεσσαλονίκη, κάπου στο φθινόπωρο του ‘99, μέσα σε μια εβδομάδα) . Το έπαιζαν στα μαγαζιά, τα CD εξαφανίστηκαν (εγώ δεν έχω αυθεντικό να φανταστείς), αλλά μέχρι εκεί μωρέ, ξέρεις πως πήγαιναν αυτά τότε, μην λέμε τα τετριμμένα περί δυσκολιών της επαρχίας και άλλες παπάντζες.
 Ήταν πάντως καλή δουλίτσα, θέλω να πιστεύω ότι είχε καλά κομμάτια, είχαμε και την προσθήκη δεύτερου κιθαρίστα από τότε μέχρι και το καλοκαίρι 2003 αν θυμάμαι καλά, του Ηλία Κακαλή που είναι πολύ γνωστός κρουστός πλέον στα μέρη μας (και όχι μόνο), αλλά τότε ήταν κιθαρίστας ‘’τζιμάνι’’.

MusicFestival.gr: Είχαν ακουστεί πάρα πολλές ιστορίες για την Αλεξανδρούπολη, την οποία χαρακτηρίζει πολύς κόσμος από τους παλιούς κυρίως ως “Πανκούπολη”... Πες μας 2 λόγια για αυτό

Κώστας: ‘’Πανκούπολη’’ δεν ξέρω ακριβώς τι εννοείς, ίσως επειδή σε σχέση με την Καβάλα και την Κομοτηνή όπου επικρατούσε ή τουλάχιστον αυτό φαινόταν (και νομίζω ισχύει ακόμη και τώρα 20-30 χρόνια μετά) το κλασικό ροκ και τα του heavy, η Αλεξανδρούπολη απέκτησε μια  σαφώς πιο punk φήμη και το ένα έφερε το άλλο. 
Η σκηνή ενδυναμώθηκε πολύ και απέκτησε βάθος χρόνου από τις πρώτες φάσεις  του ‘83-’86 όπου υπήρχαν διάφορες ιστορίες που περιλάμβαναν περίεργες νύχτες με βανδαλισμούς, ασφάλειες, δίκες και λοιπά,  συναυλίες σε σινεμά γεμάτες μπάχαλο, σούπερ κασέτες με original τραγούδια γραμμένα στα ‘’δωμάτια’’ και άλλα καλούδια. Και δεν ξέρουμε τι θα γινόταν αν οι Hip T. Wah άνοιγαν τελικά τους Damned όπως ήταν προγραμματισμένο κάπου στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ‘80. 
Η φάση συνεχίστηκε και στα 90’s με την Βίλα Βιστόνων, τους M.F. και όλα αυτά, αν όμως αρχίσουμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι σίγουρα δεν θα τελειώσουμε ποτέ, και αναφέροντας ονόματα με βεβαιότητα αδικώ κάποιους άλλους πραγματικά σημαντικούς, γι αυτό θα πω ότι υπήρξαν μπάντες πού έκαναν αίσθηση πραγματικά και άφησαν πίσω τους πράγματα, όχι μόνο στο punk αλλά γενικά στην εναλλακτική (με την αληθινή, όχι την ψεύτικη έννοια του όρου) σκηνή, αλλά και στα μεταλικά πεπραγμένα.

MusicFestival.gr: Έχετε πλέον 5 χρόνια που ξαναρχίσατε να είστε ενεργή σαν μπάντα και καταφέρατε να συνεχίσετε τα μεγάλα βήματα που κάνατε ανοίγοντας μπάντες όπως Universe 217, Χάτ-Τρίκ, Battleme, Mr Highway Band κτλ.  Πως νιώθεις για αυτό;

Κώστας: Έχουν θετικό πρόσημο αυτά τα 5 χρόνια, κάναμε αρκετά live γνωρίζοντας ανθρώπους της σκηνής από άλλα μέρη που πάνω κάτω τραβάνε τα ίδια ζόρια και έχουν το ίδιο μεράκι (ή ψώνιο, όπως θέλεις πες το) με εμάς. Πλέον τα συμφέροντα έχουν υποχωρήσει αισθητά στο σινάφι μας και υπάρχει αλληλεγγύη και ευγενής άμιλλα σε μεγάλο ποσοστό. Έτσι δημιουργείται ένα πλεόνασμα ήθους που μας κάνει όλους καλό και κάποια στιγμή θα εξαργυρωθεί από την στήριξη του κόσμου, υπάρχουν ήδη θετικά δείγματα στις συναυλίες.
Όσο για τα ονόματα που αναφέρεις, οι Χάτ-Τρίκ και οι Mr Highway Band μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ και έμπρακτα, ότι και να πω θα είναι λίγο, τους οφείλουμε πράγματα (και αυτά δεν ξεχνιούνται στους Answer?), ενώ οι Universe 217  είναι γνωστοί παντού για την τιμιότητα τους ως συγκρότημα και παρά το σπουδαίο ταλέντο που τους διακρίνει η λέξη cocky μάλλον τους είναι άγνωστη!

MusicFestival.gr: 2019 και έχετε πλέον κυκλοφορήσει σε βινύλιο την δεύτερη ολοκληρωμένη σας δουλειά με τίτλο “….And It’s Already Tomorrow” μέσω της B-Otherside Records πείτε μας δύο λόγια για αυτό τον επερχόμενο δίσκο. Που πραγματοποιήθηκαν οι ηχογραφήσεις σας;

Κώστας: Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στην Καβάλα, στο στούντιο Nemesis του Τάσου Καραπαπάζογλου, τον οποίο εγώ γνώριζα ήδη καθώς εκεί είχαμε κάνει τον δίσκο των Φιγκυράν το 2013, έτσι είχαμε θετικό δείγμα γραφής από τον Τάσο ως παραγωγό αλλά και επειδή είδαμε ότι το  ‘’πίστευε’’ το υλικό,  αποφασίσαμε παρά την απόσταση να φτιάξουμε το “….And It’s Already Tomorrow” εκεί.

Το ότι αποφάσισε  B-Otherside Records  να κυκλοφορήσει τον δίσκο κάτω από την ετικέτα  της αποτελεί μεγάλη τιμή για μας, καθώς κάτι τέτοιο συμβαίνει μόνο όταν τους αρέσει κάτι, όταν το θεωρούν καλό, δεν λειτουργούν διεκπεραιωτικά όπως έκαναν παλαιότερα οι δεινόσαυροι και αφότου ρήμαξαν τον (μουσικό) τόπο, νομοτελειακά έφαγαν τα μούτρα τους και οι ίδιοι!
Επίσης σημαντική ήταν (και είναι) η στήριξη της κολεκτίβας ΑΖΑ Records, που έχει έδρα την συμπρωτεύουσα και τα πρωτοπαλίκαρα της είναι καλοί φίλοι και συνοδοιπόροι,   όπως και κάποιοι μυστήριοι και ύποπτοι ραδιοφωνικοί παραγωγοί (Notes From The Basement on FM 100.6 Thessaloniki) με εμμονή στους Answer? 

MusicFestival.gr: Τα κομμάτια που υπάρχουν στο “…And It’s Already Tomorrow” ήταν έτοιμα από παλιά η ξεκίνησε η σύνθεση από το 2014;

Κώστας: Στα έντεκα κομμάτια του δίσκου υπάρχουν συνθέσεις από όλες τις περιόδους της μπάντας, από το 1996 ως το 2018, εξαιρουμένης μόνο της εποχής του πρώτου δίσκου, λίγο πριν και λίγο μετά, από όπου υπάρχει πολύ καταγεγραμμένο υλικό πέραν του δίσκου το οποίο όμως δεν αγγίξαμε καθόλου. Γενικά έχουμε πολλά τραγούδια στα κιτάπια όλα αυτά τα χρόνια και σκεφτόμαστε να τα αξιοποιήσουμε κάποια στιγμή στέλνοντας τα στο διάολο και βγάζοντας καινούργια!  

MusicFestival.gr: Πρόσφατα, ανοίξατε για άλλη μία φορά τους θρυλικούς Αθηναίους Λευκή Συμφωνία σε Ξάνθη και Κομοτηνή ενώ ταυτόχρονα παρουσιάσατε κάποια κομμάτια από την δεύτερη ολοκληρωμένη σας δουλειά…Πως πήγε αυτό το διήμερο;

Κώστας: Με τους Λευκή Συμφωνία είχαμε 22 χρόνια να βρεθούμε στην ίδια σκηνή, δεν άλλαξαν και πολλά από τότε, κάποιες τιμητικές καράφλες μόνο, α, και ο Θοδωρής ψήλωσε κι άλλο κάνοντας τους Answer? ακόμη πιο κομπλεξικούς από τότε!
 Πέραν της πλάκας, τι να πω, ο βαθμός που μας εξέπληξαν ευχάριστα τόσο επί σκηνής όσο και εκτός έπιασε στο όριο του συγκινητικού πραγματικά. Εξαιρετικά παλικάρια, και σαν μπάντα έχουν τρομερή αύρα, βγάζουν ψυχή,  παίζουν σούπερ και τα τραγούδια λειτουργούν άψογα, όχι μόνο σε επίπεδο νοσταλγίας, κάθε άλλο, όποιος τους είδε ή θα τους δει σε αυτή τη φάση τους θα καταλάβει αμέσως τι εννοώ! Δεν ξέρω, εμένα αυτές οι συναυλίες θα μου μείνουν περισσότερο στο κεφάλι από την ιστορική του ‘96 και αυτό είναι κάτι που δεν περίμενα. Άλλωστε τα είδατε, τα ακούσατε και τα είπατε και εσείς στο review σας από το live της Κομοτηνής 

MusicFestival.gr: Μετά την κυκλοφορία του δεύτερου σας δίσκου, υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθεί κάποια περιοδεία για να παρουσιάσετε τον δεύτερο ολοκληρωμένο σας δίσκο;

Κώστας: Αν ταιριάξει θα κάνουμε επιτέλους το πολυπόθητο ‘’μπαμ’’ που προσμένουμε καμιά 30αριά χρόνια τώρα επιμένοντας ότι είναι στραβός ο γιαλός!


MusicFestival.gr: Πλέον ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον των The Answer?

Κώστας: 1. Again, το πολυπόθητο ‘’μπαμ’’ που προσμένουμε καμιά 30αριά χρόνια τώρα επιμένοντας ότι είναι στραβός ο γιαλός 2. Να βλέπουμε αυτούς που αγαπάνε την μπάντα όσο πιο συχνά γίνεται, είναι το οξυγόνο μας!!! 3. Να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο……...και να το γεμίζουμε μέχρι επάνω!

Για το Music Festival

Φαν Βαλ Νουέβο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ:

Βιβλίο, Mark Lanegan - Sing Backwards and Weep

To Sing Backwards and Weep είναι το ροκ βιβλίο της δεκαετίας..’όχι επειδή το έγραψε ο αγαπημένος Mark Lanegan αλλά επειδή είναι τόσο ωμό, κυνικό και ειλικρινές που σπάει κόκαλα. Αν κάποιος είχε στα χέ...

Flashback, Kyuss - Sky Valley

Οι Kyuss είναι μεγάλη υπόθεση, θυμάμαι να διαβάζω το όνομα και τις διθυραμβικές κριτικές στα περιοδικά της εποχής χωρίς καν να τους έχω ακούσει, ο πρώτος δίσκος που έπεσε στα χέρια μου ήταν το Blues F...

Katatonia - City Burials

Οι Katatonia είναι μια εξαιρετική περίπτωση ποιοτικά, συνεπείς σε ότι κάνουν ηχητικά εδώ και πολλά χρόνια. Φλερτάρουν με την ψυχεδέλεια των Tool και τις ατμόσφαιρες της πατρίδας τους.Σουηδοί γαρ είναι...

Rare Flowers Δικτυοφώνου, Headswim

Headswim μια παλιά κυριολεκτικά ιστορία, συγκρότημα που έμαθα από τον φίλο μου το Βασίλη που σπούδαζε εκείνη την περίοδο στην Αγγλία. Το Gone to pot με την απίστευτη refrain – ια με κέρδισε άμεσα. Οι ...

Monster Magnet - Powetrip, 22 years Spacelords

https://amzn.to/2JSd7mQ Είναι πολύ όμορφο να γυρνάς πίσω σε εποχές που ήταν σχετικά ανώδυνες εσωτερικά και εξωτερικά πόσο μάλλον δύο δεκαετίες πίσω, εκεί λοιπόν ανακαλύπτεις αναμνήσεις και μουσικές πο...
ΣΧΟΛΙΑ: