Συνέντευξη Στους Synteleia

Συνέντευξη Στους Synteleia
Οι Αθηναίοι Black Metallers Synteleia αυτήν την περίοδο βρίσκονται στα πλαίσια της κυκλοφορίας του πρώτου τους δίσκου. Με αφορμή αυτό και με πολλά άλλα θέματα ο ιδρυτής,στιχουργός & Mainman της μπάντας Nyctelioz απάντησε στις ερωτήσεις του Φαν Βαλ Νουέβο έχοντας και μία πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα μιλώντας για το πως,που & πότε ιδρύθηκαν οι Synteleia, για την πορεία τους, για τον επερχόμενο δίσκο τους και για τα μελλονικά τους πλάνα.

MusicFestival.gr: Nyctelios, καλησπέρα και καλώς ήρθες στο MusicFestival Χαρά μου που συζητάς μαζί μου για την μπάντα την οποία ίδρυσες μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για τους Synteleia… Πως, που και πότε ιδρύθηκαν οι Synteleia;Nyctelios: Οι Synteleia ιδρύθηκαν το καλοκαίρι του 2015 από εμένα και τον Drakon Hesperion -φίλος και συμμαθητής από το δημοτικό- και οι δύο πιστοί οπαδοί των σχημάτων που διαμόρφωσαν την ελληνική underground ακραία σκηνή στις αρχές των ‘90s: Rotting Christ, Necromantia, Thou Art Lord, Varathron, Horrified, κ.λπ. Από τα σχολικά μας χρόνια είχαμε αυτή την ανάγκη της μεταλλικής έκφρασης που σιγόκαιγε μέσα μας, η οποία πλέον μπορούμε επιτέλους να πούμε ότι πήρε «σάρκα και οστά».

Όλα ξεκίνησαν από ένα μήνυμα που μου έστειλε ο Drakon, το οποίο ήταν αρκετό για να πάω να τον συναντήσω, ώστε από κοντά πλέον να ασχοληθούμε επισταμένα με κάποιες πρωτόλειες συνθέσεις που είχε γράψει στην κιθάρα. Μετά τις πρώτες μας αυτές πρόβες, οι Synteleia είχαν γεννηθεί. Τον Σεπτέμβριο του 2015 και αφού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είχα γράψει στίχους και ρυθμούς για τα πρώτα κομμάτια μας και ο Drakon είχε δουλέψει ενδελεχώς πάνω στις συνθέσεις, ξεκίνησαν οι πρώτες πια εντατικές πρόβες στο Matrix Studio στην Κυψέλη, με τη βοήθεια session drummer.

Στην πορεία προστέθηκε και ο τρίτος της παρέας -φίλος από τα γυμνασιακά χρόνια- ο Septis στο μπάσο, με τον οποίο μουσικά είχαμε κοινά ενδιαφέροντα και καταβολές και έχει και αυτός σημαντικά συνεισφέρει στο να δέσει η μπάντα και να βρει την ταυτότητα της σε ύφος και κατεύθυνση. Έτσι στα τέλη του 2015 και με την προσθήκη δύο ακόμα εξαιρετικών μουσικών και φίλων από τη death metal μπάντα Plague, του Amdusias στις κιθάρες και του Oort στα drums, ξεκινήσαμε πρόβες στα κομμάτια που είχαμε ετοιμάσει. Με επίμονη δουλειά, οι πρόβες κατέληξαν στην live ηχογράφηση του demo μας τον Ιούνιο του 2016, το “Astral Blasphemies”.

MusicFestival.gr: Βλέποντας κάποιος το λογότυπο της μπάντας, θα του έρθει σίγουρα στο μυαλό η εικόνα μίας crust - punk μπάντας παρά μίας black metal μπάντας... Πως προέκυψε αυτό το concept; Δεν το λέω για κακό, καλό είναι και προσωπικά το βλέπω σαν ένα “παιχνίδι” για τον κάθε ακροατή.

Nyctelios: Χωρίς να έχουμε ακόμα πολυσυζητήσει το συγκεκριμένο θέμα με τη μπάντα, ένα απόγευμα ξεκίνησα να φτιάχνω ερασιτεχνικά στον υπολογιστή ένα λογότυπο, όπως ακριβώς έβγαινε από μέσα μου. Σχεδιάζοντας το όνομα της μπάντας, επιχείρησα να το διανθίσω με μικρές, διακριτικές εικόνες - παραστάσεις σχετικές με το είδος, επηρεασμένος πάντα από την ελληνική και ξένη death - black σκηνή των '80s - αρχές '90s, που ήταν και τα τότε ακούσματα μου. Έτσι προέκυψε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα το οποίο έτυχε πλήρους αποδοχής από τα υπόλοιπα παιδιά, οπότε και καθιερώθηκε.

Η παγιδευμένη ψυχή στον ιστό της αράχνης, η πεντάλφα, ο δαίμονας στο κέντρο και η τρίαινα είναι κάποια χαρακτηριστικά που συνθέτουν το Synteleia λογότυπο. Συνάμα, δημιουργούν και ένα «παιχνίδι» όπως είπες και εσύ, για τον θεατή/ακροατή. Βασικά επιθυμία όλων μας ήταν ένα old-school λογότυπο με δικό του χαρακτήρα που να είναι μοναδικό και παρόλο που, από τη δημοσιοποίησή του και μετά, αρκετοί μας έχουν προτείνει να το «διορθώσουμε», να του κάνουμε ένα «lifting», εμείς, ακόμα τουλάχιστον, δεν πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο.

MusicFestival.gr: Βλέποντας την ονομασία της μπάντας... μου φέρνει πολλά στο μυαλό που αφορούν μυστικισμό... Lovecraft, Αρμαγεδδών, αποκρυφισμό, ίσως και ελάχιστα την αρχαία Ελληνική μυθολογία αλλά έχοντας ως βάση τον κάτω κόσμο... Πως εμπνευστήκατε το όνομα της μπάντας;

Nyctelios: Θέλαμε κυρίως κάτι που να μας εκφράζει αλλά και με έντονο το στοιχείο της ελληνικής σκηνής.
Η Συντέλεια πρεσβεύει την εσχατολογική έννοια του τέλους του κόσμου, τουλάχιστον όπως τον ξέρουμε. Πρεσβευτής της, ο H.P. Lovecraft, ο οποίος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της έμπνευσης και μετουσίωσης της έννοιας αυτής σε στιχουργικό επίπεδο, αλλά και της διαμόρφωσης της ατμόσφαιρας και του μοτίβου της μουσικής μας. Άλλωστε, η μέχρι τώρα θεματολογία μας περιστρέφεται γύρω από τη μυθολογία Cthulu, με προσθήκες από προσωπική αγωνιώδη αφήγηση και εσωτερικές αναζητήσεις, αντλώντας εικόνες και ύφος στη μυσταγωγία απαγορευμένων αποκρυφιστικών βιβλίων και βλάσφημων γριμορίων, όπως το Νεκρονομικόν.

MusicFestival.gr: Σε προχωράω λοιπόν 1 χρόνο μπροστά... ”Astral Blasphemies”, ένα demo με μία αρκετά θετική ανταπόκριση από τον χώρο της ελληνικής Black Metal σκηνής... Προς την Αθήνα πάντα... Πως νιώθετε για όλο αυτό, πιστεύεις ότι ισχύει αυτό που είπα περί της ανταπόκρισης;

Nyctelios: H ανταπόκριση ήταν όντως θετική και ενθαρρυντική, η οποία μας γέμισε με ενέργεια και είναι απαραίτητη ως καύσιμο για τη συνέχεια! Χωρίς βέβαια να ξεχνάμε ότι συνάμα μεγαλώνουν και οι προσδοκίες... Κατά γενική ομολογία, τα reviews που είχαμε στην Ελλάδα από τα μέσα του χώρου, αλλά και από fanzines του εξωτερικού επικρότησαν την αγνή επιθυμία μας: Να βάλουμε και εμείς το δικό μας λιθαράκι σ’ αυτό το παγκοσμίως αναγνωρισμένο απ’ τη μουσική κοινότητα ΤΕΡΑΣΤΙΟ genre που λέγεται Βlack Μetal Ελληνική Σκηνή! Με απόλυτο σεβασμό σε ό,τι μνημειώδες έχουν αφήσει ως παρακαταθήκη οι ελληνικές μπάντες που μας επηρέασαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και με τεράστια διάθεση να υπηρετήσουμε και εμείς αυτό το μονοπάτι, όσο πιο πιστά μπορούμε, αφήνοντας το στίγμα μας.

Τα 150 CDs του demo μας εξαντλήθηκαν γρήγορα, ενώ είχαμε και αιτήματα για παραγωγή του σε κασέτα, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει στο μέλλον.

MusicFestival.gr: Πόσο καιρό κράτησε η σύνθεση των κομματιών σας;


Nyctelios: Χρειάστηκε ένα διάστημα ενδοσκόπησης και δημιουργικής ανησυχίας για να εξωτερικευτούν στιχουργικά και μουσικά οι σκέψεις και οι εμπνεύσεις που «κουβαλούσαμε» μέσα μας για δεκαετίες, τόσο από τις επιρροές μας στη σκηνή, όσο και από προσωπικές εικόνες και εσωτερικές αναζητήσεις. Με τον Drakon λειτουργούμε ως «συγκοινωνούντα μυαλά» σε αυτό το επίπεδο από τα σχολικά μας χρόνια. Η άψογη ωστόσο συνεργασία όλων των μελών που συνεισέφεραν πάνω στις θεματικές δομές και τις συνθέσεις που είχαμε εμπνευστεί εγώ και ο Drakon, απέφερε το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα του «Astral Blasphemies» demo μας.

MusicFestival.gr: Ακούγοντας την μουσική σας, ειδικά στο "Missioner Of Sorrow", το πρώτο πράγμα που μου έρχεται συνεχώς στο μυαλό, είναι ξεκάθαρα ο πρώτος δίσκος των Rotting Christ, το “Thy Mighty Contact”... Πιστεύεις ότι αυτό ήταν το κάτι που σε επηρέασε στο να γράψεις στίχους για τους Synteleia;

Nyctelios: Νομίζω ότι όλοι όσοι ασχολούνται με την ελληνική black metal σκηνή, έχουν επηρεαστεί από τέτοιους εμβληματικούς δίσκους, τέτοιων ιστορικών συγκροτημάτων, ειδικά εκείνης της εποχής. Δεν αποτελώ εξαίρεση. Με επηρέασε στο να θέλω να γίνω και εγώ κομμάτι, κοινωνός του συγκεκριμένου είδους. Νιώθω ευλογημένος που καταθέτω τους στίχους μου, τις εμπνεύσεις μου και την ψυχή μου με τους Synteleia για αυτόν τον σκοπό. Σαν ένας άλλος Missioner...

Με τους στίχους μου, αποτυπώνω το έργο του μοναδικού H.P. Lovecraft, με αρκετές δόσεις προσωπικής αγωνιώδους αφήγησης, σκοτεινής μυθοπλασίας και μυσταγωγικής τελετουργίας. Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό για να αποδοθεί σωστά. Γι’ αυτό όταν γράφω στίχους επιχειρώ πάντα να σκιαγραφώ και τη συνολική ατμόσφαιρα του κάθε κομματιού, όπως π.χ. το Missioner of Sorrow που ανέφερες. Είναι ένα κομμάτι με πολύ δυνατά συναισθήματα απόγνωσης, μοναξιάς και νοσταλγίας, το οποίο εμπνεύστηκα το 1998, παγωμένος σε μια σκοπιά κατά τη στρατιωτική μου θητεία, ενώ ξημέρωνε. Τότε σιγοψυθίρισα τους πρώτους στίχους πάνω στον ρυθμό του κομματιού. Και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που με τη συνδρομή όλης της μπάντας πήρε σάρκα και οστά τόσα χρόνια μετά και αποτελεί σήμερα ένα κομμάτι της μουσικής ταυτότητάς μας, με εξαιρετική αποδοχή από το κοινό.

MusicFestival.gr: Και κάπου εδώ, το Νοέμβριο του 2017 δηλαδή, είχατε την τιμητική σας, να μοιραστείτε την σκηνή μαζί με τους εξαίρετους Kawir, στο Under The Pagan Moon Fest... Πες μας δύο λόγια για αυτήν την στιγμή, ιστορική στιγμή να φανταστώ ε;

Nyctelios: Το να βρίσκεσαι στη σκηνή του Gagarin μαζί με μπάντες όπως οι Kawir, με την τεράστια ιστορία και δισκογραφία που τους συνοδεύει, έχοντας μόνο δύο χρόνια ζωής ως συγκρότημα, είναι τεράστια τιμή και ευθύνη! Ήταν για εμάς μια μοναδική εμπειρία που σίγουρα θα θέλαμε να ξαναζήσουμε! Η παρουσία δε της υψίφωνου Μίνας Μόρφη - της αιθέριας φωνής που μας σαγήνευσε όλους στο αμίμητο EP του 1992 «The Ancient Whisper of Wisdom» των Horrified ήταν για εμάς συγκλονιστική στιγμή!

Και βέβαια, από αυτό το live αναπτύξαμε δεσμούς και με τις άλλες μπάντες που μοιραστήκαμε τη σκηνή και ιδιαίτερα με τους εξαιρετικούς Primal Cult!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Gagarin ήταν το πρώτο live με τον νέο μας Lead κιθαρίστα, τον απίστευτα ταλαντούχο Μάριο Κατσαντώνη, που συνεισφέρει και αυτός πλέον συνθετικά στην μπάντα, με πολύ δημιουργικό τρόπο. Επίσης, ο φίλος και εξαιρετικός session drummer Nick Yngve επιστρατεύτηκε σε αντικατάσταση του Oort ο οποίος για επαγγελματικός λόγους βρίσκεται εκτός Αθηνών. Με αυτή τη σύνθεση, η οποία ισχύει ως σήμερα, ξεκινήσαμε δυναμικά πρόβες, όχι μόνο για το συγκεκριμένο Festival στο Gagarin, αλλά και με το βλέμμα στο απώτερο μέλλον.

MusicFestival.gr: Κάπως έτσι έρχομαι στο παρόν... Είστε στα πλαίσια ηχογράφησης του πρώτου σας δίσκου. Τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος από την επερχόμενη κυκλοφορία σας;

Nyctelios: Ένα ολοκληρωμένο πρώτο δείγμα μιας παρέας που αγαπάει αυτό που κάνει, παρ’ όλες τις δυσκολίες. Μια ειλικρινής κατάθεση, με γλαφυρότητα και σαφήνεια, του δικού μας «στίγματος» στη σκηνή. Στιχουργικά είναι μια Ωδή στον Κθούλου, με όλα τα κομμάτια να έχουν αφηγήσεις και αναφορές στο λαβκραφτικό Πάνθεον των Μεγάλων Παλαιών. Σε επίπεδο ατμόσφαιρας, θα συναντήσει κάποιος μυστηριακές, αγωνιώδεις και τελετουργικές καταστάσεις, ενώ οι μεταπτώσεις από αργά και mid-tempo μέρη σε δαιμονιώδεις γρήγορους ρυθμούς και το αντίστροφο είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο που πιστεύουμε ότι θα του δώσει αξία στο χρόνο.

Στο full length συνθετικά έχουμε συνεισφέρει όλοι, είτε με ολόκληρα κομμάτια που προσδίδουν νέο ύφος, είτε με προσθήκες πάνω σε ήδη εξαιρετικές συνθέσεις του Drakon Hesperion. Μια δημιουργική πανσπερμία! Επιπλέον, τα σόλο που έχει γράψει ο Μάριος είναι γεμάτα ενέργεια και η προσθήκη πλήκτρων που εισήγαγε ο Septis προσδίδει μια μυσταγωγική και υποβλητική ατμόσφαιρα στον δίσκο που πλέον τον διακατέχει στο σύνολό του. Με τον τρόπο αυτό, το ηχητικό μας αποτύπωμα αποκτά νέα διάσταση και συναίσθημα.

MusicFestival.gr: Υπάρχει κάποιος τίτλος για τον δίσκο σας;

Nyctelios: Ο τίτλος είναι «Ending of the Unknown Path» και περιέχει 9 συνθέσεις, μεταξύ των οποίων και το ομώνυμο κομμάτι.

MusicFestival.gr: Που πραγματοποιήθηκαν οι ηχογραφήσεις του δίσκου σας;


Nyctelios: Οι ηχογραφήσεις έγιναν τμηματικά σε τρία studios, στα οποία είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε με εξαιρετικούς ηχολήπτες και μουσικούς. Ειδικότερα, τα φωνητικά γράφτηκαν στο "Dope of Sound" studio με την αμέριστη βοήθεια του Κώστα Σαββίδη των Soulskinner και Septicemia. Τα drums στο "Made in Hell" studio, υπό το βλέμμα του φίλου μας «Γάλλου», David Prudent. Τέλος, οι κιθάρες, το μπάσο και τα πλήκτρα γράφτηκαν στο νέο studio "Black Siren" του φίλου μας και άψογου συνεργάτη Μάριου Καλαβάση. Την μίξη και το mastering έχει αναλάβει ο Αχιλλέας Καλαντζής, κιθαρίστας των θρυλικών Varathron και μέλος των Aenaon και Katavasia, στο "Crown Audio Conspiracies" studio του στα Ιωάννινα.

MusicFestival.gr: Πότε με το καλό μπορούμε να περιμένουμε τον δίσκο σας;

Nyctelios: Αυτήν την περίοδο βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο μίξης και mastering και ευελπιστούμε να έχουμε σύντομα το τελικό υλικό στα χέρια μας. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε φάση αναζήτησης εταιρείας που θα το κυκλοφορήσει, ιδανικά σε όλα τα formats για να καλύψουμε όλες τις επιθυμίες. Πολύ σύντομα πιστεύω θα έχουμε νέα για την εκτιμώμενη ημερομηνία του επίσημου release.

MusicFestival.gr: Πέρα από τη νέα σας κυκλοφορία, υπάρχουν άλλα σχέδια για το μέλλον των Synteleia;

Nyctelios: Θέλουμε να συνεχίσουμε τα live και είναι πραγματικά τιμή μας που θα συμμετέχουμε, μαζί με τους Disharmony, στο live των Varathron στις 26 Οκτώβρη στο Temple, με αφορμή την κυκλοφορία της τελευταίας τους πολεμικής ελεγείας «Patriarchs of Evil». Είναι τεράστια χαρά και ευθύνη, να μοιραζόμαστε τη σκηνή με μια μπάντα που αποτέλεσε λόγο ενασχόλησης με τον χώρο και πηγή έμπνευσης, απ’ τις αρχές των '90s!

Παράλληλα, έχουμε ήδη ξεκινήσει από το καλοκαίρι, με την ολοκλήρωση των ηχογραφήσεων, να δουλεύουμε πάνω σε νέο υλικό -έχοντας κιόλας δύο νέα έτοιμα κομμάτια- και να επεξεργαζόμαστε «ακατέργαστες» ιδέες, εκμεταλλευόμενοι μια εξαιρετικά δημιουργική περίοδο, στην οποία η έμπνευση και η διάθεση από όλους μας είναι στα ύψη.

Μέχρι τότε, ευελπιστούμε η κυκλοφορία του δίσκου να μας έχει τοποθετήσει πιο ψηλά στον χάρτη της σκηνής και φυσικά είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις για συμμετοχή σε φεστιβάλ και live εμφανίσεις. 

MusicFestival.gr: Nyctelios, σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον πολύτιμο χρόνο σου, ο τελευταίος λόγος για το κλείσιμο της συνέντευξης και για τον επερχόμενο δίσκο σας ανήκει σε εσένα.


Nyctelios: Το «Ending of the Unknown Path» έρχεται σύντομα και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό! Σας περιμένουμε στις 26 Οκτώβρη στο Temple, σε μια βραδιά κόλαση, όπου όλοι μαζί -πάνω και κάτω από τη σκηνή- θα τιμήσουμε τους «Πατριάρχες» της ελληνικής black metal σκηνής, Varathron, δίνοντας ταυτόχρονα και μία καλή γεύση από το επερχόμενο debut LP μας στους φίλους μας που θα παρευρεθούν.

Για το MusicFestival.gr,Φαν Βαλ Νουέβο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ:

Flashback - Pearl Jam, Vitalogy

To 1994 η παγκόσμια ροκ κοινότητα σοκάρεται από την αυτοκτονία του Kurt, οι φίλοι του στο Seattle θρηνούν περισσότερο από όλους, η παντοδυναμία του grunge φθίνει και τα μεγάλα ονόματα βρίσκονται σε πο...

Rare Flowers Δικτυοφώνου, Veio

Μια από τις πραγματικά εξαιρετικές νέες μπάντες που άκουσα τελευταία είναι οι Veio τους οποίους και ανακάλυψα εντελώς τυχαία από την διασκευή τους σε τραγούδι των Filter. Oι Veio λοιπόν έχουν όλα εκε...

Λίγο πριν σβήσει η φλόγα..25 χρόνια, από το σκοτεινότερο album των Alice in Chains

Πότε πέρασαν  25 χρόνια....θυμάμαι τον ξάδερφο μου  Δημήτρη να κατεβαίνει Αθήνα και να μου λέει θα σου φέρω εγώ το cd, είχαμε μιλήσει τηλεφωνικά και μου  έχει  αναφέρει για ένα τρα...

Οι Tea Party και το μαγικό Τρίπτυχο..

Τους Tea Party τους είχα αγαπήσει πολύ πριν το Triptych, ο Jeff Martin ήταν ήδη ένα από τα μουσικά μου ινδάλματα, δεν θυμάμαι ακριβώς πότε και ποιο μήνα είδα για πρώτη φορά το video του Messanger, πιθ...

an interview with Grunge icon Gary Lee Conner (Screaming Trees)

Welcome to Music Festival.gr. Your musical journey and trajectory is simply great. What s the story behind the demise of the Screaming Trees, everyone thought that Dust will open new roads for the ban...
ΣΧΟΛΙΑ:Διαβάστηκαν περισσότερο αυτόν τον μήνα