Αφιέρωμα στους Katatonia "The Cold Melancholy From Sweden"

Αφιέρωμα στους Katatonia

Αφιέρωμα στους Katatonia


"Μελαγχολία και σκοτάδι ενώνονται με την έμπνευση του χαμού και δημιουργούν την ψυχρή θλίψη του Βορρά"

 

Katatonia, μία μπάντα ιστορία για τον σουηδικό χώρο και γενικότερα για όλο το φάσμα πλην κύκλο της Doom/Death metal σκηνής. Ξεκίνησε το 1987 στην Στοκχόλμη ως Melancholium με τους Jonas Renske & Anders Nynstrom να αποτελούν απλά ένα τζαμμάρισμα χωρίς να καταφέρουν να κυκλοφορήσουν δίσκο στα πρώτα 4 χρόνια ,ενώ το 1991 αποφασίζουν να μεταονομαστούν Katatonia και να ξεκινήσουν την καριέρα τους μαζί με τον μπασίστα Guillaume Le Huche.

Δύο χρόνια αργότερα υπογράφουν συμβόλαιο με την Σουηδική δισκογραφική εταιρεία No Fashion Records και εκεί ξεκίνησε το ταξίδι της καριέρας των Σουηδών Doom Metallers ως τριάδα και τον Jonas Renske να βρίσκεται ντράμς και φωνή....απο το 1991 – 1992 κυκλοφόρησαν το Demο τους με τίτλο “Jhva Elohim Meth”....Δεκέμβριος του 1993 κυκλοφορεί η πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά με τίτλο “Dance Of December Souls” σκοτάδι,μυστήριο,μελαγχολία και επιρροές απο Sisters Of Mercy,The Cure και απο τον Francais Lai της κλασικής μουσικής είναι αυτά που συνέβαλαν στο να δημιουργήσουν έναν απο τους πιο ιστορικούς δίσκους σε όλο το φάσμα του Doom Metal. Το 1994 ξεκίνησαν την ηχογράφηση του EP τους με τίτλο For Funeral To Come…” η οποία ήταν και η τελευταία δουλειά όπου συμμετείχε ο μπασίστας τους Le Huche, κάτι όπου είχε ως αποτέλεσμα η μπάντα να ψάχνει για μόνιμο Line-Up έναν ολόκληρο χρόνο...1996 κυκλοφορούν 2 Split συνεργασίες η μία είναι μαζί με τους Ιρλανδούς Primordial μέσω της Misanthropy Records. 

Στην παραγωγή συνεργάστηκε ο Alan Averill μαζί με τον Dan Swano και η άλλη μαζί με τους Hades τον Οκτώβριο του ίδιου έτους στο οποίο ο Dan Swano ανέλαβε και καθήκοντα πλήκτρων και φωνητικών.

Τον Νοέμβριο του 1996 επιστρέφουν με νέο δίσκο μέσω της AvantGarde Music,νέο κιθαρίστα και ως Guest τον Mikael Akerfeldt των Opeth στα Growl φωνητικά. 

Ο δίσκος “Brave Murder Day”όπου τα χρώματα και το εξώφυλλο ήταν αυτά που κίνησαν κυρίως το ενδιαφέρον του κόσμου στο να ακούσουν τον δίσκο....Πιο σκοτεινό και πρωτότυπο θα το αποκαλούσε κανείς αυτό που κάνανε με τον Jonas Renske , ο οποίος αποτελείται απο Clear Vocals αντί των Brutal φωνητικών που τους είχαν συνηθίσει οι παλιοί. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε το 1994 ως αυτό που ο Renske περιγράφει ως κάτι “Που ποτέ δε σκοπεύαμε  να κυκλοφορήσουμε” εξαιτίας του απαλού ήχο στον οποίο έκαναν οι Katatonia , το οποίο δεν ήταν το στύλ τους.

Κατά την διάρκεια μίας περιοδείας των Katatonia ο Jonas Renske είχε αρρωστήσει και αντικαταστάθηκε προσωρινά απο τον Kenneth Englund

 

Το 1997 το συγκρότημα για άλλη μία φορά ζήτησε βοήθεια απο τον Mikael Akerfeldt για το “Sounds Of Decay”, ενώ αποφάσισαν να ηχογραφήσουν πρίν την κυκλοφορία του EP τους το “Saw Your Drown”, και παράλληλα τον τρίτο ολοκληρωμένο τους δίσκο.

 

Το 1998 κυκλοφορεί ο τρίτος ολοκληρωμένος δίσκος των Katatonia με τίτλο “Discouraged Ones” και είναι το πρώτο αλμπουμ τους που χαρακτηρίζεται μόνο απο καθαρά φωνητικά. 

Ήταν επίσης η τελευταία κυκλοφορία στην οποία ο Renske ανέλαβε καθήκοντα ντράμερ, καθώς και η τελευταία κυκλοφορία με τον Mikael Oretoft στο μπάσο. Την θέση του Jonas Renske στα ντράμς παίρνει ο Anders Nordin ο οποίος φεύγει απο το συγκρότημα τελευταία στιγμή.

Απο τότε που ο Renske αποφάσισε να αφιερωθεί αυστηρά στα φωνητικά, οι Katatonia ζήτησαν την βοήθεια του Dan Swano ξανά για να παίξει στα ντράμς για το άλμπουμ του 1999 με τίτλο “Tonights Decision”.

Το 2000 ξεκίνησε τις ηχογραφήσεις του πέμπτου ολοκληρωμένο τους δίσκου με τίτλο “Lair Fair Deal Gone Down” και στις 8 Μαϊου 2001 κυκλοφορεί μέσω της Peaceville Records , με καινούργιο κιθαρίστα (Fredrik Norman), μπασίστα(Mattias Norman)  και ντράμερ(Daniel Lijekvist) στο Line Up τους.

Ο συγκεκριμένος δίσκος είναι βασισμένος σε έναν πιο μελωδικό χαρακτήρα , ενώ την ίδια περίοδο κυκλοφόρησαν το EP τους με τίτλο “Teargas” το οποίο είναι και κομμάτι στον 5ο ολοκληρωμένο τους δίσκο όπου εξέλαβε πάρα πολύ καλές κριτικές απο διάφορα Webzines. Ο συντάκτης William York της AllMusic το έκρινε ως ένα εξαιρετικό,μυστήριο και μελαγχολικό δίσκο. 

Το 2002 κυκλοφορεί το Single της μπάντας με τίτλο “Tonights Music” ενώ την ίδια περίοδο ξεκίνησε τις ηχογραφήσεις της επόμενης ολοκληρωμένης δουλειάς της μπάντας και ο τίτλος αυτής “Viva Emptiness”.

2003 κυκλοφορούν παράλληλα και το SingleGhost Of The Sun” με το οποίο ξεκινάει ο δίσκος τους... Θυμάμαι τον εαυτό μου στην ηλικία των 16 ετών να ακούει ως πρώτο κομμάτι όλο το δίσκο στο Mp3 και φυσικά η ανατριχίλα και η μελωδία στα ύψη για αυτό το Album το οποίο αποτελεί και κάποια Backing Growl Vocals απο τον Anders Nynstrom.

Το 2004 κυκλοφορούν ένα διπλό Complilation με τίτλο “Brave Yester Days” βασισμένο σε όλα τους τα κομμάτια, εώς το “Saw Your Drown” ενώ το 2005 κυκλοφορεί άλλη μία συλλογή με τον τίτλο “Black Sessions”, που περιλαμβάνει νεότερες κυκλοφορίες και ένα live DVD.

Τον ίδιο χρόνο ηχογραφούν τον έβδομο ολοκληρωμένο τους δίσκο και ένα χρόνο μετά κυκλοφορεί. Ο τίτλος αυτού “The Great Cold Distance” το οποίο αποτελείται απο 3 κομμάτια όπου ήταν Singles (My Twin, July, Deliberation) . Το “The Great Cold Distance” θεωρήθηκε ένας απο τους καλύτερους δίσκους του 2006, φτάνοντας στην 8η θέση στο Popmatters.

Τρία χρόνια αργότερα και μήνα Ιούλιο ξεκινάνε οι ηχογραφήσεις για τον 8ο ολοκληρωμένο δίσκο τους με τίτλο “Night Is The New Day” με πολύ πιο σκοτεινό χαρακτήρα αλλά και με πιο προσωπική θεματολογία.  Την περίοδο κυκλοφορίας τους, μία πολύ θετική ανταπόκριση απο τα Social Media με αποτέλεσμα να πάρει πάρα πολύ καλές κριτικές. 

Τον Δεκέμβριο του 2009, δήλωσαν αποχώρηση τα αδέρφια Norrman απο τους Katatonia ενώ ταυτόχρονα την θέση τους παίρνει ο Per Errikson και ο Niklas Sandlin για την περιοδεία παρουσίασης του δίσκου.

Στις 15 Μαρτίου του 2010 , κυκλοφόρησαν το EP τους με τίτλο “The Longest Year”. Το Sold Heart ήταν το μόνο κομμάτι απο το Ep όπου δεν κυκλοφόρησε νωρίτερα.

 

Στις 31 Δεκεμβρίου ανακοινώνουν την ηχογράφηση του επόμενου δίσκου τους με τίτλο “Dead End Kings” μέσω της Peaceville Records η οποία ξεκίνησε στις 31 Ιανουαρίου και ανακοίνωσαν ότι θα κυκλοφορήσει στις 27 Αυγούστου 2012.  

 

Εφόσον κυκλοφόρησαν τον δίσκο τους και συνολικά ένατο ολοκληρωμένο δίσκο σε Ευρώπη και Νότια Αμερική τον Σεπτέμβριο πραγματοποίησαν την περιοδεία τους με τίτλο “Epic Kings Idols Tour” ως Co-Headlined στους The Devin Townsend ProjectΑμέσως μετά την περιοδεία τους, γύρισαν το βίντεο κλίπ για το κομμάτι Leathen με σκηνοθέτη τον Lasse Hoile

Τον Μάρτιο του 2015 ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του Δέκατου ολοκληρωμένου δίσκου και ο τίτλος τους “The Fall Of Hearts”.

Στις 20 Μαϊου μέσω της Peaceville Records κυκλοφορούν τον δίσκο τους με τίτλο “The Fall Of Hearts” στο οποίο συμμετέχει νέος ντράμερ και νέος κιθαρίστας.  

Ο Anders Nynstrom μαζί με τον Jonas Renske έδωσαν μεγαλύτερη βάση στους ανατολίτικους και progressive ήχους ειδικά στις εναλλαγές τους Ένας αρκετά μελωδικός δίσκος, τον οποίο υποδέχτηκαν τα Social Media με μεγάλη χαρά και με βαθμολογίες πάνω απο 3/5 αστέρια η άνω του 70%. 

Συμμετείχαν σε πάρα πολλά Festival όπως Helfest και Tuska ενώ περιοδεύσανε στην Δυτική Αμερική τον Αύγουστο του 2016 και ύστερα πρός την Ευρώπη συνεχίζοντας την περιοδεία παρουσίασης του νέου τους δίσκου.

 

Τέλη του 2017 ανακοινώνουν προσωρινά την διάλυση τους μέχρι να υπάρξει κάτι νεότερο...Πρός το παρόν οι Σουηδοί Doom Metallers βρίσκονται στον πάγο.. 

Αυτό που μπορώ να πώ προσωπικά, είναι πως όλες οι μπάντες αρχίζουν σιγά,σιγά να ανακοινώνουν την διάλυση τους και είναι κρίμα αυτό...

Για το MusicFestival.gr,

Φαν Βαν Νουέβο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ:

Συνέντευξη με τους Doomocracy

Λίγο καιρό μετά τις 2 τιμητικές τους live εμφανίσεις οι Κρητικοί Doom Metallers Doomocracy μίλησαν στο MusicFestival και απάντησαν στις ερωτήσεις του Φαν Βαλ Νουέβο ...

Tremonti - A Dying Machine

To ταλέντο του Tremonti ήταν εδώ και πολλά χρόνια αδιαπραγμάτευτο γνωρίζοντας την κορυφή εδώ και 20+ χρόνια και από την εποχή των αδικοχαμένων Creed τους οποίους όμως συχνά πυκνά αναφέρει στις τελευτα...

Λίγο πριν σβήσει η φλόγα..23 χρόνια, από το σκοτεινότερο album των Alice in Chains

Πότε πέρασαν  23 χρόνια....θυμάμαι τον ξάδερφο μου  Δημήτρη να κατεβαίνει Αθήνα και να μου λέει θα σου φέρω εγώ το cd, είχαμε μιλήσει τηλεφωνικά και μου  έχει  αναφέρει για ένα τρα...

Lenny Kravitz - Raise Vibration

Πάντα μου άρεσε αυτό που πρεσβεύει ο Lenny Kravitz, όλη αυτή η γκλαμουριά σε συνδυασμό με τα ωραία χιτάκια που βγάζει κατά περιόδους και το πακέτο γενικά με ξεκουράζει από μια ζωή που έχει γίνει αγχωτ...

Dave Mathews Band - Come Tomorrow

Ο Dave Mathews είναι ένας πολύ πλατινενιος καλλιτέχνης στην Αμερική, στην Ευρώπη βέβαια πέρα από κάποια παρουσία κατά περιόδους δεν έκανε το αναμενόμενο γκελ στο κοινό για λόγους που εξηγούνται εύκολα...
ΣΧΟΛΙΑ:Διαβάστηκαν περισσότερο αυτόν τον μήνα