Μarduk - Viktoria

Μarduk - Viktoria

Type: Full Length

Title: Viktoria

Released Date: 22 Ιουνίου 2018

Label: Century Media Records

Complete Time: 32:54

 

Μέσα από τους ρυθμούς των τυμπάνων του χαμού, έρχεται η ηγεσία των λύκων....”

 

Πέρασαν μόλις τριάμισι χρόνια μετά την εμβληματική κυκλοφορία του “Frontschwein”, το οποίο οι οπαδοί του σκληρού ήχου το αποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες και τεράστια ανταπόκριση. Πλέον έφτασε η ώρα για την συνολικά 14η Full Length κυκλοφορία τους με τίτλο “Viktoria”, μέσω της Century Media Records η οποία και κυκλοφόρησε στις 22 Ιουνίου.

 

Πριν από περίπου έξι μήνες έμαθα πως οι Σουηδοί λύκοι μπήκαν στο Studio για την ηχογράφηση του νέου τους δίσκου. Εγώ ως λάτρης και οπαδός των Marduk μετρούσα αντίστροφα, ιδίως όταν είχα διαβάσει την συνέντευξη που έδωσε ο κιθαρίστας και main man των Σουηδών Black Metallers, Morgan. Άντε τώρα να ξεκινήσω να μετράω αντίστροφα με ανυπομονησία για να το ακούσω.

 

Ανεβαίνει στο YouTube πρώτο κομμάτι το Werewolf, σύντομο. Θα έλεγα πως αποτελεί ένα σύντομο κομμάτι έχοντας δώσει βάση στον punk ήχο, τουλάχιστον έτσι φέρνει στην συνείδηση μου. Μου θύμισε κομμάτι demo με μια πολύ απλή παραγωγή και μου φάνηκε περίεργο γιατί δεν πρόσεξα μεγάλη ένταση από τον Mortuus. Μου έκανε εντύπωση, καθώς μας έχει συνηθίσει σε πιο υψηλές εντάσεις και μεγάλη δόση αδρεναλίνης μόνο που θα ακούσεις την επιβλητική χροιά της φωνής του. Παρόλα αυτά, για να είμαστε δίκαιοι υπάρχουν καλές ιδέες, αλλά μία πολύ σύντομη σύνθεση και αυτό είναι περίεργο. Άραγε τι συμβαίνει στο στρατόπεδο των λύκων; Μήπως άρχισε ο Morgan σιγά σιγά να κουράζεται; Βέβαια αν ισχύει αυτό, θα μου φανεί απόλυτα φυσιολογικό, γιατί έχει και μία ηλικία. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν καταδικάζουμε την μπάντα.

 

Σειρά έχει το June 44 που συνεχίζει τον ρυθμό του δίσκου. Για άλλους ίσως είναι αφορμή για να βγει το headbanging και να σου ξεβιδωθεί ο σβέρκος μέχρι τελικής πτώσης και για άλλους ίσως είναι απογοήτευση. Θεματολογικά θα πω πως κινείται απίστευτα στο δικό μου ενδιαφέρον. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο τίτλος είναι έμπνευση από την απόβαση στην Νορμανδία και έχει ως κωδική ονομασία Operation Overlord, έχοντας ως ουσία τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωραίο ξεκίνημα δίνοντας γερό γκάζι στα ντραμς, αλλά για μένα κάπως περίεργο μουσικά, διότι έφερε δύο συναισθήματα στο δικό μου μυαλό, την οργή και παράλληλα μία ανακύκλωση ιδεών, κυρίως από το “World Funeral” του 2003. Εκτίμησα που έδωσαν βάση στα καθαρά φωνητικά.

 

Τρίτο κομμάτι, για μένα ένα από τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου. Βέβαια μου θυμίζει πάρα πολύ έντονα μία μίξη μεταξύ Afrika και Frontschwein. Δυναμική χροιά, ωραίος ρυθμός, ρίφς που σε αφήνουν άφωνο και συνολικά επικρατεί ο δυναμισμός που προβλέπεται, όπως θα έλεγαν και στον στρατό.

Bridles And Stirrup, Death No Longer Awaits , DEATH IS NOW!!!!”

 

Τεθωρακισμένα σε ετοιμότητα και Fire in the hole για να υποδεχτούμε το Tiger I. Το συγκεκριμένο τραγούδι μου έδωσε μία γεύση από το “Rom 5:12” του 2007 και έναν κάπως πιο μελωδικό χαρακτήρα που δυναμώνει στο ρεφραίν με τα γρήγορα ντράμς και το παίξιμο κιθάρας.

 

Narva και μάχες στην Εσθονία. Εκεί όπου μπαίνει ένα πιο Black Metal μοτίβο στην κιθάρα και την σύνθεση της μπάντας. Άλλο ένα εξαίρετο κομμάτι που σε φέρνει πιο κοντά σε αυτό που θέλουν να δείξουν. Γεύομαι την επιβλητικότητα για την οποία φημίζονται μέσω της στρατιωτικής και σιδερένιας πειθαρχίας που διαθέτουν άμα θέλουν. Νομίζω πως πρόκειται για ένα κομμάτι με μελωδία, ντραμς,δυναμισμό, πολύ δυνατό αποτέλεσμα και ένα κομμάτι που σου μένει.

 

The Last Fallen, το οποίο στην αρχή μου θύμισε κάπως τους Satyricon. Εν πάση περιπτώσει, παραδόξως περιέχει έναν επικό χαρακτήρα που ξεκινάει κάπως ατμοσφαιρικά φέρνοντας στο μυαλό το Temple Of Decay από το “Serpent Sermon” του 2012. Η συνέχεια πιο επιβλητική και όσο περνάει η ώρα αυτή η επιβολή φουντώνει με αποτέλεσμα να έχει ένα καλό αντάμωμα.

 

VI-KTO-RI-A!!! Το καλύτερο κομμάτι του δίσκου, ο λόγος για το Viktoria που ξεκινάει επιβλητικά, συνεχίζει έτσι και ο δρόμος για την ηγεσία όπως ακριβώς συνέβη και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οργή, πόλεμος και μίσος - κάτι που βγάζει και στην ερμηνεία του ο ίδιος ο τραγουδιστής.

 

The Devils Song το κομμάτι που σε καθοδηγεί στο μίσος και την κακία... Ο δίσκος αρχίζει κάπως σιγά σιγά να με πείθει ότι είναι καλός, αλλά όχι πολύ καλός... Παρόλα αυτά, έχω προσέξει πως ο δίσκος ξεκινάει από πιο μονότονα και καταλήγει στα πιο... βαρβάτα -εγώ προσωπικά θα αποκαλούσα- κομμάτια. Στο συγκεκριμένο, το μόνο που απουσιάζει είναι η ένταση στα τύμπανα, με κάνουν να αισθάνομαι ότι ακούω κακοηχογραφημένο demo εποχής του 90.

 

Σιωπηλή νύχτα απλώθηκε στο σύμπαν και η ώρα για το Silent Night. Βασισμένο στην πανσέληνο , όπου οι λύκοι βγαίνουν στην επιφάνεια για να είναι παρόντες στο κάλεσμα του Φεγγαριού, έτσι και τα πτώματα των σκοτωμένων στρατιωτών είναι από κάτω εγκαταλελειμμένα. Σκοτεινό κομμάτι, ωραίος ρυθμός που μου θύμισε το Waters Of Ain των Watain. Μελωδικό, αλλά με στέρηση παραγωγής. Κάτι που για μένα το κάνει κάπως αδιάφορο.

 

Συνολικά οφείλω να ομολογήσω πως με οδήγησε πίσω σε δίσκους, όπως: Panzer Division Marduk, World FuneralκαιPlague Angel κυρίως. Ωραίες ιδέες, βασισμένες θεματολογικά στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Μουσικά θα έλεγα πως υπάρχει μία ανακύκλωση από προηγούμενες κυκλοφορίες. Το εξώφυλλο είναι μία μίξη σκότους και οργής που είναι βασισμένη σε έναν στρατιώτη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, βέβαια το σκηνικό είναι λίγο παρεξηγημένο με το μαύρο κάλυμμα στα μάτια, αλλά τελικά είναι βάψιμο από corpsepaint. Η παραγωγή είναι κάπως μέτρια, σε άλλα κομμάτια είναι καλή και σε άλλα είναι περίεργη.

Συνολικά οι λύκοι της Σουηδίας έκαναν μία καλή προσπάθεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ξεπέρασε μουσικά τον προηγούμενο δίσκο και το τονίζω αυτό, διότι υπάρχει επανάληψη μουσικά στην σύνθεση του “Viktoria”. Παρόλα αυτά εκτιμάται το γεγονός πως υπάρχει ειλικρίνεια στην μουσική τους και ότι πάντα είναι και θα είναι αυτό το μοτίβο τους.

Με ανυπομονησία και εκτίμηση τους περιμένουμε στην Ελλάδα για να τα σπάσουμε όλα μαζί με Panzer,Αγκιλωτούς σταυρούς και έντονο συναίσθημα βλασφήμειας!

Για το MusicFestival.gr,

Φάν Βάν Νουέβα

77%
MUSIC FESTIVAL
10
20
30
40
50
60
70
80
90
100
ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ:

Συνέντευξη με τους Doomocracy

Λίγο καιρό μετά τις 2 τιμητικές τους live εμφανίσεις οι Κρητικοί Doom Metallers Doomocracy μίλησαν στο MusicFestival και απάντησαν στις ερωτήσεις του Φαν Βαλ Νουέβο ...

Tremonti - A Dying Machine

To ταλέντο του Tremonti ήταν εδώ και πολλά χρόνια αδιαπραγμάτευτο γνωρίζοντας την κορυφή εδώ και 20+ χρόνια και από την εποχή των αδικοχαμένων Creed τους οποίους όμως συχνά πυκνά αναφέρει στις τελευτα...

Λίγο πριν σβήσει η φλόγα..23 χρόνια, από το σκοτεινότερο album των Alice in Chains

Πότε πέρασαν  23 χρόνια....θυμάμαι τον ξάδερφο μου  Δημήτρη να κατεβαίνει Αθήνα και να μου λέει θα σου φέρω εγώ το cd, είχαμε μιλήσει τηλεφωνικά και μου  έχει  αναφέρει για ένα τρα...

Lenny Kravitz - Raise Vibration

Πάντα μου άρεσε αυτό που πρεσβεύει ο Lenny Kravitz, όλη αυτή η γκλαμουριά σε συνδυασμό με τα ωραία χιτάκια που βγάζει κατά περιόδους και το πακέτο γενικά με ξεκουράζει από μια ζωή που έχει γίνει αγχωτ...

Dave Mathews Band - Come Tomorrow

Ο Dave Mathews είναι ένας πολύ πλατινενιος καλλιτέχνης στην Αμερική, στην Ευρώπη βέβαια πέρα από κάποια παρουσία κατά περιόδους δεν έκανε το αναμενόμενο γκελ στο κοινό για λόγους που εξηγούνται εύκολα...
ΣΧΟΛΙΑ:Διαβάστηκαν περισσότερο αυτόν τον μήνα