Συνέντευξη με τους Alterself

Συνέντευξη με τους Alterself

Ο κιθαρίστας,ιδρυτής & συνθέτης των AlterSelf, Ανδρέας Γεωργιλαδάκης είχε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί με τον Φάν Βάν Νουέβα στο MusicFestival, με θέμα τον επερχόμενο δίσκο της μπάντας ο οποίος ονομάζεται “Frost” και τα μελλοντικά πλάνα τους.

 

MusicFestival.gr: Ανδρέα, καλώς ήρθες στο MusicFestival, καταρχάς συγχαρητήρια για το νέο σας κομμάτι από τον επερχόμενο σας δίσκο με τίτλο “Frost”, το οποίο ναί μεν είναι ξεχωριστό σε σχέση με την προηγούμενη κυκλοφορία με τίτλο “Seven Deadly Blessings” αλλά απο ότι φαίνεται διακρίνω μία τεράστια ωριμότητα στα νέα σας κομμάτια. Πως προέκυψε στην σύνθεση να πάρετε μία τέτοια στροφή;

Ανδρέας:Καλησπέρα και από εμένα! Η στροφή που αναφέρεις προέκυψε εντελώς φυσικά από την ανάγκη μας να ενσωματώσουμε στον ήχο μας ακόμα περισσότερες επιρροές με σκοπό τη δημιουργία ενός προσωπικού ήχου. Όπως πάντα συνθέσαμε ό,τι νιώθαμε, χωρίς περιορισμούς και ταμπέλες, αποφασίζοντας να πάρουμε πολλά ρίσκα και να εξελίξουμε τον ήχο μας, προσέχοντας ώστε και τα κομμάτια να έχουν ποικιλία αλλά και η νέα μας δουλειά σαν σύνολο να είναι διαφορετική από την προηγούμενη χωρίς να χάσουμε το χαρακτήρα μας.

MusicFestival.gr: Πιστεύεις πως αυτό που επηρέασε την σύνθεση της μπάντας, είναι μπάντες απο όλο το φάσμα της Metal μουσικής; Πέρα απο τον ήχο των Atheist η των Obscura η των Death απο το “Symbolic η γενικότερα του Extreme.

Ανδρέας: Θα έλεγα και εκτός του metal ήχου γενικότερα. Είμαι αρκετά επηρεασμένος από την αισθητική των soundtracks και αυτό που προσπάθησα να περάσω σε αυτόν το δίσκο είναι μια κινηματογραφική αίσθηση όπου μουσική και στίχοι θα δημιουργούν δυνατές εικόνες στον ακροατή ακολουθώντας το ένα το άλλο και συμπληρώνοντας την ακουστική εμπειρία. Όσον αφορά τις metal επιρροές μας, πάντα θαύμαζα μπάντες όπως Opeth, Strapping Young Lad, Hypocrisy, Nevermore κ.α. που είχαν μια διαφορετική αντίληψη στον τρόπο που παρουσίαζαν τη μουσική τους, με την έννοια ότι άκουγες ένα ακραίο κομμάτι και μετά μια μπαλάντα στον ίδιο δίσκο χωρίς να χάνουν στιγμή το χαρακτήρα τους. Για μένα αυτό είναι πραγματικά ακραίο και όχι τα blastbeats και τα brutal φωνητικά.  

MusicFestival.gr: Πρόσφατα αναρτήθηκε στο Youtube το νέο σας κομμάτι με τίτλο Breathing With Shadows εώς τώρα ο κόσμος πως ανταποκρίνεται πρός αυτό;

Ανδρέας: Ανέλπιστα καλά θα έλεγα. Τα σχόλια που έχουμε λάβει είναι εξαιρετικά, ενώ στον καθένα θύμισε διαφορετικά πράγματα, κάτι που μας χαροποίησε, ενώ μόλις κυκλοφορήσαμε και το νέο μας lyric video για το κομμάτι ‘Burial Dawn’. Θα ακολουθήσουν και κάποια άλλα δείγματα μέχρι την τελική κυκλοφορία.

MusicFestival.gr: Που πραγματοποιήθηκαν οι ηχογραφήσεις του “Frost”;

Ανδρέας: Ηχογραφήσαμε το δίσκο στο Bombtrack Studio στο Μαρούσι με ηχολήπτη τον Μιχάλη Μελετέα. Η παραγωγή έγινε από εμένα, ενώ η μίξη και το τελικό mastering έγιναν από τον Steve Lado με το τελικό αποτέλεσμα να δικαιώνει απόλυτα τις επιλογές μας.

MusicFestival.gr: “Frost” σύντομο,ευκολόπιστο και σου μένει ως τίτλος δίσκου.....Σε άλλους θα τους φέρει στο μυαλό Σκανδιναβία,σε άλλους σίγουρα θα τους φέρει στο μυαλό φαντασία, σε άλλους το σύμπαν κ.ο.κ. Εσείς όμως πως το εμπνευστήκατε αυτόν τον τίτλο για τον 2ο ολοκληρωμένο σας δίσκο;

Ανδρέας: Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι όλες μας οι δουλειές συνδέονται θεματικά, με την καθεμία να περικλείει μια γενική ιδέα. ToAshes Over Eden’ είναι ουσιαστικά ένα mini concept, περιγράφοντας την ιστορία ενός ανθρώπου που στην προσπάθειά του να εναντιωθεί απέναντι σε κάποιο καθεστώς που τον εγκλώβιζε κατέληξε απόκληρος, αντιμετωπίζοντας το αδιέξοδο. Στο ‘Seven Deadly Blessings’ περιγράφεται το συναισθηματικό στάδιο  που επέρχεται μιας τέτοιας κατάστασης, που είναι η οργή. Στο ‘Frost’ περιγράφεται το τι συμβαίνει όταν η οργή πλέον καταλαγιάζει και περνάς στο επόμενο συναισθηματικό στάδιο που είναι η θλίψη, με τους στίχους να καταπιάνονται με ανάλογα θέματα.  Θεωρήσαμε λοιπόν ότι ο τίτλος αυτός περικλείει τέλεια το γενικό συναίσθημα του album. Ψύχος, μοναξιά και θλίψη σε μια προσπάθεια να ξαναβρείς τον εαυτό σου, κάτι που όλοι μας λίγο πολύ το έχουμε περάσει, οπότε θεωρώ ότι ο καθένας μπορεί να ταυτίσει τους στίχους με τις δικές του εμπειρίες.

MusicFestival: Στο επερχόμενο album σας, θα υπάρξουν κάποιες συμμετοχές ως Guest;

Ανδρέας: Φυσικά. Συμμετέχει η Μίνα Γιαννοπούλου (The Rain I Bleed, Need) όπου συμβάλλει φωνητικά σε ένα κομμάτι, ο Αντώνης Δεληγιάννης στη βιόλα, καθώς και ο Ω (Randomwalk, Once Them Edens) που συμμετέχει με ένα guest κιθαριστικό solo. Επίσης, συμμετέχει ο Διονύσης Χριστοδουλάτος (Sorrowful Angels), ο οποίος έχει παίξει όλα τα πλήκτρα στο δίσκο.

MusicFestival.gr: Πόσο καιρό κράτησε η σύνθεση των νέων σας κομματιών;

Ανδρέας: Δεν μπορώ να πω με σιγουριά καθώς κάποια από τα κομμάτια ήταν ήδη έτοιμα από την περίοδο των ηχογραφήσεων του ‘Seven Deadly Blessings’ και απλά θεωρήσαμε ότι δεν ταίριαζαν στο σύνολο εκείνου του album. Χοντρικά πάντως, θα έλεγα ότι η διαδικασία της σύνθεσης διήρκησε περίπου ένα χρόνο. Θα πρέπει να πω ότι δεν είμαστε μπάντα που συνθέτει υλικό για ένα album και μετά πετάμε κομμάτια για να διαλέξουμε τα καλύτερα. Αφιερώνουμε χρόνο μόνο σε υλικό στο οποίο πιστεύουμε και το χρησιμοποιούμε όταν κρίνουμε πως είναι η κατάλληλη στιγμή.

MusicFestival.gr: Ποία είναι η θεματολογία των στίχων του “Frost”;

Ανδρέας: Εδώ θα μπορούσαμε να μιλάμε πραγματικά για ώρες καθώς οι στίχοι είναι άκρως σημαντικοί για εμάς και άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη μουσική. Πολλές φορές μάλιστα παίρνουν πολύ περισσότερο χρόνο να γραφτούν και από τα ίδια τα τραγούδια. Όπως προαναφέρθηκε, το γενικότερο συναίσθημα που εκφράζει το album είναι η θλίψη και οι συναισθηματικές καταστάσεις που απορρέουν από αυτή με τα θέματα να ποικίλουν. Θα προτιμούσα να μη δώσω περισσότερες πληροφορίες γιατί θα ήθελα όσοι επιλέξουν να τους διαβάσουν να τους ερμηνεύσουν όπως εκείνοι επιθυμούν, σύμφωνα με τις δικές τους εμπειρίες.

MusicFestival.gr: Ποίος επιμελήθηκε το εξώφυλλο του “Frost”;

Ανδρέας: Το εξώφυλλο και το layout σχεδιάστηκαν για μια ακόμα φορά από τον Γιάννη Νάκο (Remedy Art Design) ο οποίος θεωρώ ότι έκανε άψογη δουλειά. Η φωτογράφηση που περιλαμβάνεται στο artwork έγινε από τον Θέμη Ιωάννου (Rawbite) ακολουθώντας το γενικό concept.

MusicFestival.gr: Τρία χρόνια ήσασταν στον πάγο ως μπάντα ούτε κάποια live εμφάνιση ούτε κάποιο νέο απο εσάς. Πως προέκυψε αυτό;

Ανδρέας: Μετά την κυκλοφορία του ‘Seven Deadly Blessings’ είχαμε αρκετές αποχωρήσεις μελών που μας απέτρεψαν από το να το προωθήσουμε όπως θέλαμε. Η αναζήτηση νέων μελών παράλληλα με την προετοιμασία για την ηχογράφηση σε συνδυασμό με την πίεση της καθημερινότητας μας έφερε σε ένα σημείο όπου είτε θα κάναμε ένα διάλειμμα είτε θα διαλυόμασταν. Είχαμε ηχογραφήσει τα τύμπανα για το νέο δίσκο όταν συνέβη αυτό και ξαφνικά αποφασίσαμε να παγώσουμε επ’αόριστον τα πάντα για να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη μουσική και τους λόγους για τους οποίους θέλουμε να κρατήσουμε την μπάντα ζωντανή. Αποφασίσαμε λοιπόν να μείνουμε σιωπηλοί και να επιστρέψουμε όταν έχουμε πραγματικά κάτι να πούμε, ξανασυστήνοντας την μπάντα στο κοινό. Επίσης, δε σου κρύβω ότι θέλαμε να αποκολλήσουμε από πάνω μας την ταμπέλα του death metal που μας είχαν κολλήσει, καθώς θεωρώ ότι μας περιορίζει πολύ.

MusicFestival.gr: Ανδρέα Ξεκινήσατε ως μία τετράδα το 2007, αλλά πλέον είστε ως τριάδα. Πως προέκυψε αυτό και αποφασίσατε να μείνετε ως τριάδα στο Line Up;

Ανδρέας: Η αλήθεια είναι πως σε όλες μας τις studio δουλειές εμφανιζόμαστε ως τριάδα. Η δεύτερη κιθάρα είναι απαραίτητη σε εμάς αλλά θα έλεγα πως αυτή η θέση είναι καταραμένη, καθώς είχαμε πολλές αποχωρήσεις κιθαριστών οι οποίες τελικά μας κούρασαν. Όσον αφορά την απόφαση να μείνουμε τριάδα, δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβη. Πριν μερικά χρόνια είχαμε αναγκαστεί να παίξουμε μια συναυλία με μια κιθάρα για την οποία ακούσαμε τα καλύτερα. Οπότε μετά την τελευταία αποχώρηση και αφού όλες οι κιθάρες για το δίσκο ηχογραφήθηκαν τελικά από εμένα, επιλέξαμε να δοκιμάσουμε να πορευτούμε έτσι μόνιμα χωρίς να αποκλείουμε την πιθανότητα να συνεργαστούμε με κάποιον στο μέλλον. Άλλωστε οι τρεις μας είμαστε πολλά χρόνια πλέον μαζί και συνεννοούμαστε άψογα.

MusicFestival.gr: Είστε μία μπάντα που πέρσι έκλεισε 10 χρόνια ζωής....Τι είναι αυτό που σου’χει μείνει απο όλα αυτά τα χρόνια, πιστεύεις ότι το κοινό είναι ίδιο σε σχέση με αυτό της εποχής που είχατε ιδρυθεί;

Ανδρέας: Πολύ καλή ερώτηση! Θα έλεγα ότι μου έχει μείνει μια γλυκόπικρη γεύση, καθώς από τη μία κάναμε και κάνουμε ακόμα αυτό που μας αρέσει, αλλά από την άλλη συναντήσαμε πάρα πολλά εμπόδια τα οποία μας φρέναραν και μας απογοήτευσαν. Πάντως το γεγονός ότι καταφέραμε να κυκλοφορήσουμε τρεις δουλειές εντελώς μόνοι, χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια από κάπου, το θεωρώ ως το μεγαλύτερο επίτευγμά μας, όπως επίσης το ότι είμαστε ακόμα εδώ μετά από τόσα χρόνια. Όσον αφορά τώρα το κοινό, είναι σίγουρα πιο ενημερωμένο σε σύγκριση με τότε που ξεκινούσαμε, αλλά νομίζω ότι αντιμετωπίζει τη μουσική λίγο πιο επιδερμικά. Σε αυτό βέβαια έχει παίξει ρόλο το internet και το YouTube οπότε είναι και κάπως λογικό. Όταν έχεις πρόσβαση σε τόση πολλή πληροφορία, κάπου χάνεις τη μπάλα.

MusicFestival.gr: Ποία είναι η γνώμη σου για την Ελληνική σκηνή; Βλέπω πάρα πολλές μπάντες  που δημιουργούνται και κυνηγάνε πάρα πολύ την μουσική.

Ανδρέας: Εδώ και πολλά χρόνια αναφέρομαι συνεχώς στην αξία της ελληνικής σκηνής, καθώς πέρα από μέλος της είμαι και τεράστιος οπαδός της και προσπαθώ να στηρίζω τις εγχώριες μπάντες αγοράζοντας το υλικό τους και πηγαίνοντας στις συναυλίες τους. Δεν έχω λοιπόν να πω τίποτα παραπάνω παρά μόνο μπράβο στα παιδιά που παρά τις αντιξοότητες συνεχίζουν να κυνηγάνε το όνειρό τους. Αν στήριζε και ο κόσμος λίγο παραπάνω η σκηνή μας θα απογειωνόταν. Κάποτε θα σου έλεγα ότι αυτό είναι θέμα χρόνου να συμβεί αλλά πλέον είμαι πιο ρεαλιστής και πραγματικά δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αλλαγή νοοτροπίας αλλά δυστυχώς αυτό μάλλον είναι κάτι που πολύ δύσκολα θα το δούμε να συμβαίνει.

MusicFestival.gr: Υποθέτω επηρεάζεσαι πάρα πολύ απο την οικονομική κρίση της χώρας, πιστεύεις ότι αυτό επηρεάζει καθόλου τους AlterSelf στο να συνθέσετε την μουσική που γράφετε;

Ανδρέας: Σίγουρα κάθε κατάσταση που ζούμε και μας επηρεάζει ψυχολογικά επηρεάζει και τη μουσική που γράφουμε και αυτό δε νομίζω ότι συμβαίνει μόνο σε εμάς, αλλά σε κάθε συνθέτη. Η έμπνευση λοιπόν υπάρχει, οπότε τα προβλήματα είναι κυρίως οικονομικά. Όποιος όμως αγαπάει αυτό που κάνει θα βρει τη λύση. Χρειάζεται θυσίες, όραμα και αφοσίωση.

MusicFestival.gr: Μετά την κυκλοφορία του επερχόμενου δίσκου σας, ποία είναι τα μελλοντικά πλάνα των AlterSelf, θα υπάρξει κάποια σειρά εμφανίσεων για την παρουσίαση του “Frost”;

Ανδρέας: Αυτή τη στιγμή συζητάμε για την πιθανότητα του να συμβεί κάτι τέτοιο αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο επίσημο πλάνο. Ο χρόνος θα δείξει. Θα παίξει φυσικά ρόλο και η ανταπόκριση που θα έχει ο δίσκος.

MusicFestival.gr: Κατά τα άλλα ποία είναι τα μελλοντικά σχέδια των AlterSelf;

Ανδρέας: Έχουμε σχεδόν τελειώσει με τη σύνθεση του υλικού για το επόμενο album μας, ενώ έχουμε κάποιο ιδιαίτερο σχέδιο που θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά την κυκλοφορία του δίσκου, αλλά για την ώρα δεν μπορώ να δώσω περισσότερες πληροφορίες. Δεν έχουμε πάντως κάποια φιλοδοξία να γίνουμε rockstars ή κάτι τέτοιο. Θέλουμε απλά να εκπληρώνουμε το καλλιτεχνικό μας όραμα και να δίνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε σε αυτούς που εκτιμούν αυτό που κάνουμε.

MusicFestival.gr: Ανδρέα, εύχομαι ο δίσκος σας να πάρει φόρα και να πάει πολύ ψηλά. Ο τελευταίος λόγος ανήκει σε εσένα.

Ανδρέας: Δουλέψαμε πραγματικά πολύ για τη νέα μας δουλειά και ελπίζω ο κόσμος να της δώσει μια ευκαιρία και να την αγκαλιάσει. Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και την υποστήριξη!

Για το MusicFestival.gr,

Φάν Βάν Νουέβα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ:

Flashback - Pearl Jam, Vitalogy

To 1994 η παγκόσμια ροκ κοινότητα σοκάρεται από την αυτοκτονία του Kurt, οι φίλοι του στο Seattle θρηνούν περισσότερο από όλους, η παντοδυναμία του grunge φθίνει και τα μεγάλα ονόματα βρίσκονται σε πο...

Rare Flowers Δικτυοφώνου, Veio

Μια από τις πραγματικά εξαιρετικές νέες μπάντες που άκουσα τελευταία είναι οι Veio τους οποίους και ανακάλυψα εντελώς τυχαία από την διασκευή τους σε τραγούδι των Filter. Oι Veio λοιπόν έχουν όλα εκε...

Λίγο πριν σβήσει η φλόγα..25 χρόνια, από το σκοτεινότερο album των Alice in Chains

Πότε πέρασαν  25 χρόνια....θυμάμαι τον ξάδερφο μου  Δημήτρη να κατεβαίνει Αθήνα και να μου λέει θα σου φέρω εγώ το cd, είχαμε μιλήσει τηλεφωνικά και μου  έχει  αναφέρει για ένα τρα...

Οι Tea Party και το μαγικό Τρίπτυχο..

Τους Tea Party τους είχα αγαπήσει πολύ πριν το Triptych, ο Jeff Martin ήταν ήδη ένα από τα μουσικά μου ινδάλματα, δεν θυμάμαι ακριβώς πότε και ποιο μήνα είδα για πρώτη φορά το video του Messanger, πιθ...

an interview with Grunge icon Gary Lee Conner (Screaming Trees)

Welcome to Music Festival.gr. Your musical journey and trajectory is simply great. What s the story behind the demise of the Screaming Trees, everyone thought that Dust will open new roads for the ban...
ΣΧΟΛΙΑ:Διαβάστηκαν περισσότερο αυτόν τον μήνα