Cradle of Filth - Cryptoriana

Cradle of Filth - Cryptoriana

Υποσυνείδητη αγάπη, ταξίδι προς την αυτοκαταστροφή….”

 

 

Οι Άγγλοι βετεράνοι του Extreme/Gothic Metal ήχου, Cradle Of Filth μετρώντας πλέον 26 χρόνια ζωής, συνεχίζουν αναίμακτα και ακούραστα να συνθέτουν με τον Dani Filth να βρίσκεται δυναμικά στο τιμόνι για άλλη μία χρονιά, έχοντας στα σκαριά για τους οπαδούς τους την δέκατη τρίτη ολοκληρωμένη δουλειά, της οποίας ο τίτλος είναι“Cryptoriana: The Seductiveness Of Decay” που θα κυκλοφορήσει επίσημα στις 22 Σεπτεμβρίου μέσω της Nuclear Blast.

 

Πέρασαν μόλις δύο χρόνια μετά το εμβληματικό τους Full-LengthHammer Of The Witches” το οποίο έδωσε έναν πιο πρωτότυπο χαρακτήρα. Φυσικά το “The Manticore And The Other Horrors”,ήταν η αιτία “εκδίκησης” για αυτούς, έτσι ώστε να πεισμώσουν και να ξανανέβουν στην κορυφή κάτι που το κατάφεραν μέσω των Sold Out εμφανίσεων σχεδόν στα ¾ των συναυλιών της περιοδείας τους, για την παρουσίαση του τελευταίου τους δίσκου.

 

Αυτό πιστεύω πως ήταν η αρχή μίας νέας εποχής για τον ήχο τους, η οποία ξεκίνησε το 2015 και ακόμα συνεχίζει να βαίνει καλώς με βάση το Single που διέρρευσε στα μέσα του Ιουλίου.

Ο μέγας Gothic “κοντός” ανέκαθεν φημίζονταν, για τον θεατρικό του χαρακτήρα και για τον πειραματισμό που έβαζε στην μουσική που έγραφε. Αυτήν την φορά πέρα από τον σκοτεινό Gothic χαρακτήρα που επικρατεί στους δίσκους όλους αλλά και την σφαιρικότητα που έχει προς όλα τα είδη που βίωσε αποφασίζει να βάλει και πινελιές μεταφυσικού στο Concept.

 

Έλξη λοιπόν είναι η λέξη που ταιριάζει σε αυτό το δίσκο υπό τον ήχο του Exquisite Torments Await, το οποίο φέρνει στο κάλεσμα του έναν πιο “Cruetly And The Beast” χαρακτήρα όπως και στο Hearthbreak And Seance στο οποίο υπάρχει ένας πιο σκοτεινός, μελαγχολικός αλλά και επιβλητικός χαρακτήρας ο οποίος αναφέρει την φωνή του Dani Filth από το πιο Growl στο πιο Scream, κάτι που είναι και το ιδανικό μουσικά συνδυασμένο εξαιρετικά με πιάνο, κιθάρα, ρυθμό μπάσου και με τα ντράμς του Marthus ο οποίος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και διδάσκει σεμινάριο τεχνικής.

 

Ξεχωριστή ιστορία, διαφορετική σύνθεση με πρωτότυπο χαρακτήρα σε σχέση με προηγούμενες δουλειές τους, η οποία με γυρνάει πίσω σε δίσκους όπως “Midian” και “Dusk And Her Embrace” έχοντας κατά νου και τον χαρακτήρα του “Hammer Of The Witches” σε πολύ μικρό βαθμό.

 

Τα πλήκτρα συνδυάζουν άψογα τα γυναικεία φωνητικά με την σκοτεινή ατμόσφαιρα που γυροφέρνει την μελαγχολία των ελαφρά σοπράνο φωνητικών και την εναλλαγή του πιο ακραίου ήχου στο πιο μελωδικό.

 

Συναίσθημα, ταχύτητα , μελωδία και πάθος επικρατεί στον δίσκο ο οποίος ήταν ένα “στοίχημα” για τους Filth που το κερδίζουν με το σπαθί τους μαζί με την βοήθεια του Scott Atkins στο Studio ο οποίος ανέλαβε Mixing,ηχογράφηση, παραγωγή,Mastering.

 

Εξώφυλλο εξαιρετικό για άλλη μία φορά όχι πολλά χρώματα, ωραία σκίαση, άψογη τοποθέτηση και γενικά πολύ ωραία παρουσίαση από τον Arthur Bezinsh με αποτέλεσμα για άλλη μία χρονιά να βγάλει ασπροπρόσωπους τους Cradle Of Filth.

 

Συνθετικά νομίζω πως είναι η καλύτερη δουλειά που έχουν ηχογραφήσει τα τελευταία οκτώ χρόνια, πανέμορφες εναλλαγές φωνητικών, επιβλητικά, τρομερά ρίφς και σόλο στις κιθάρες από το δίδυμο Ashok & Rich Shaw, μπάσο χαμηλό αλλά πολύ καλά τεχνικό όπως αρμόζει στο είδος, πλήκτρα σε συνδυασμό με Synthesizer, γυναικεία φωνητικά που σε ταξιδεύουν και φυσικά τα ντράμς του Marthus ο οποίος για άλλη μία φορά είναι σε τρελά κέφια θεωρώ πως είναι το τέλειο σύνολο που δεν ανακυκλώνει αλλά και ούτε παραμελεί αλλά αντιθέτως κρατάει αυτό το “χωνευτήρι” ιδεών σε σταθερό βαθμό.

 

Προσωπικά μου έμειναν κομμάτια όπως το Death And The Maiden, Alison Hell(Annihilator Cover), Western Vespertine , The Seductiveness Of Decay κτλ. Μου άρεσε πάρα πολύ όλη αυτή η ατμόσφαιρα, ένιωθα σαν να παρακολουθώ μία θεατρική Γοτθική παράσταση αποτελούμενη από Βικτωριανούς, η οποία άπλωσε τα μαύρα της πέπλα και σφράγισε την αυλαία υπό τους ήχους του The Night At Catafalque Manor δίνοντας τέλος σε αυτήν την “Horror/Gothic παράσταση” συνδυάζοντας την λύτρωση ενός μεταφυσικού χαρακτήρα, που αφορά την Lilith.

Εύχομαι να σας αρέσει ο δίσκος και προσωπική μου ευχή; ΑΝΤΕ ΕΛΑΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ ΜΑΓΚΕΣ, ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΤΟ ΛΕΤΕ!!!

 

 

 

Για το MusicFestival.gr,

Φάν Βάν Νουέβα

90%
MUSIC FESTIVAL
10
20
30
40
50
60
70
80
90
100
ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ:

Συνέντευξη με τον Monsieur Minimal

Kαλώς όρισες στο Music Festival, συγχαρητήρια για το Εrotica, τι σημαίνει ερωτισμός για τον Monsieur Minimal...Είναι ο έρωτας η μγαλύτερη έμπνευση για έναν καλλιτέχνη..   Καλώς σας βρήκα και ευ...

Marilyn Manson - Heaven Upside Down

O Marilyn Manson έχει αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια την καλλιτεχνική του αξία, στον δίσκο νούμερο δέκα παίζοντας με τις λέξεις για μια ακόμη φορά Say10 όπως Satan νομίζω πως πηγαίνει στο 1996 και στη...

Foo Fighters - Concrete and Gold

To ότι ο νέος δίσκος των Foo Fighters έχει ενδιαφέρον κρίνεται γρήγορα και εύκολα από τις πρώτες νότες του T-Shirt που θα μπορούσε να βρίσκεται σε οποιοδήποτε δίσκο των Queen για να μπει πολύ γρήγορα ...

William Patrick Corgan - Ogilala

Κακά τα ψέματα οι Smashing Pumpkins στη δεύτερη θητεία τους ήταν σκιά του μεγαλαειώδους εαυτού τους της πρώτης λαμπρής πορείας και σύνθεσης, είναι γνωστό βέβαια πως όπου συγκρότημα από πίσω εξ ολοκλήρ...

Chelsea Wolfe - Hiss Spun

Εκτιμώ απεριόριστα την Chelsea Wolfe, είναι ιέρεια, μάγισσα, μαινάδα, ποιήτρια, δράκαινα, φρικιό και γυναίκα, είναι μια πολύ μεγάλη καλλιτέχνιδα ανήκει στις εξαιρέσεις της εποχής μας όπου κάθε νούμερο...
ΣΧΟΛΙΑ: